Nobele hoppen | Brouwbeesten

Wat zijn nobele hoppen?

Gepost op : juli 24, 2024   /   door

Als je jezelf onderdompelt in de magische wereld van het bier en hop in het bijzonder, dan kom vanzelf een keer de term nobele hop tegen. Maar wat zijn nobele hoppen nu precies? Waarom zijn ze zo geliefd bij brouwers over de hele wereld? Laten we eens duiken in de wereld van nobele hop en ontdekken waarom ook jij ze moet gebruiken bij het brouwen van je eigen bier.

Wat zijn nobele hoppen?

Nobele hoppen verwijzen naar een familie van vier specifieke hopvariëteiten die allemaal hun oorsprong in Europa kennen. Ze worden beschouwd als de ‘oerhoppen’ vanwege hun verfijnde aroma’s, delicate smaken en eeuwenoude tradities. Omdat ze al honderden jaren op specifieke Europese locaties zijn gekweekt, zijn de namen van deze hoppen gelijk aan de locatie waar deze hoppen groeien. Alle vier hebben ze Duitse namen, hoewel Saaz ook wordt geteeld in Tsjechië, waar het Žatec wordt genoemd.

Nobele hop is dus eigenlijk een verzamelnaam die gebruikt wordt om aan te geven dat een bier traditionele hoppen bevat en je ziet dat het dan ook vooral voor marketingdoeleinden wordt gebruikt. Zeker in een tijd waarin het lijkt alsof er iedere week een nieuwe tropische hopvariëteit op de markt komt, geeft het vermelden van deze term een goed beeld over wat de consument kan in het bier kan verwachten.

De vier nobele hopvariëteiten:

  1. Hallertau: Geteeld in de Hallertau-regio van Beieren, Duitsland, hebben Hallertau-hoppen een krachtige, kruidige smaak met subtiele bloemige tonen. Ze worden vaak gebruikt in lagers en Duitse pilsners.
  2. Spalt: Afkomstig uit het Spalter-gebied in Zuidoost-Duitsland, staan Spalt-hoppen bekend om hun lichte kruidigheid en uitgesproken hoparoma’s. Ze zijn populair in traditionele Duitse bierstijlen zoals bockbieren en helles lagers.
  3. Saaz: Met hun kenmerkende pittige en aardse smaak zijn Saaz-hoppen afkomstig uit de regio Žatec in wat nu de Tsjechische Republiek is. Ze worden vaak gebruikt in lichte lagers, pale ales en tarwebieren.
  4. Tettnang: Genoemd naar de stad Tettnang in Duitsland, zijn Tettnang-hoppen geliefd om hun bloemige en licht kruidige karakter. Ze worden veel gebruikt in Belgische en Franse ales, evenals in pilsners en tarwebieren.

Bierstijlen met nobele hoppen

Als je zelf als thuisbrouwer een bier wilt met nobele hoppen kom je waarschijnlijk al snel uit op een recept van een klassieke bierstijl. Aangezien het bijna allen Duitse hoppen zijn is het logisch dat je eerst denkt aan pils, weizen of bocken. Maar eigenlijk zijn nobele hoppen toepasbaar in bijna alle bierstijlen. Juist omdat ze zo subtiel zijn zullen ze nergens buiten de boot vallen maar in een heel uitgesproken bier zullen de delicate smaken wellicht een beetje wegzakken.


Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.