Suiker toevoegen tijdens het brouwen

Suiker toevoegen tijdens het brouwen

Gepost op : oktober 31, 2016   /   door

Voor bier heb je suiker nodig. Dit is een feit. Maar suiker toevoegen is in principe niet nodig. Suikers komen namelijk al tijdens het maischproces tevoorschijn uit de mout. In dit proces worden zetmeelenzymen omgezet in suiker. Toch zie je dat veel thuisbrouwers suiker toevoegen tijdens het brouwen. Ondanks dat dit geen noodzaak is kunnen er situaties voordoen dat je graag suiker toevoegt aan je brouwsel. In dit artikel behandelen we een aantal van deze situaties.

Suiker toevoegen tijdens het brouwen om je SG te verhogen

Eén van de meest logische redenen om suiker aan je brouwsel toe te voegen is het verhogen van je begin-SG. Als je SG tijdens het brouwen lager uitvalt dan verwacht kan je er voor kiezen om suiker toe te voegen. Dit is een simpele manier om je SG onder controle te houden. Gebruik hiervoor altijd vergistbare suikers.

Verhogen alcoholpercentage door toevoegen suiker

Het toevoegen van suiker kan een redmiddel zijn om je SG op orde te krijgen, maar het kan ook interessant zijn als je zwaardere bieren wilt brouwen. Het toevoegen van bijvoorbeeld kristalsuiker zorgt voor een hoger alcoholpercentage zonder dat je bier zoeter wordt. Dit is anders ten opzichte van de suikers die je uit de mout wint. Die suikers worden niet 100% vergist en kunnen dus ook zorgen dus ook voor een zoete smaak. Bij zwaardere bieren is het toevoegen van suiker dan ook veel gebruikelijker dan bij lichte bieren.

Bier zoeter maken door middel van suikertoevoeging

Hoewel we hierboven vermelde dat het toevoegen van suiker niet de zoetheid van je bier verhoogt, is er toch manier. Bij het verhogen van de alcohol voegen we namelijk altijd vergistbare suikers toe. Wil je nu wel een zoet bier maar geen hoog alcoholpercentage, maak dan gebruik van onvergistbare suikers. De meest gebruikte onvergistbare suiker onder thuisbrouwers is lactose.

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Suiker toevoegen tijdens het brouwen

 1. G Westland Veerman schreef:

  Ik vind het heel erg dat zelfs bier niet lactose vrij is.
  Op dit moment ligt mijn man ziek op de bank in onze caravan na het drinken van een biertje.
  Dat is de reden dat ik ben gaan zoeken.
  Nu kan hij zelfs dat niet meer vertrouwen.
  Ik hoop oprecht dat de bierbrouwers zich dat bewust worden, er is al zo weinig voor deze patiënten.
  Gré