Krausen een Duitse bierterm | Brouwbeesten

Krausen – Een Duitse bierterm

Gepost op : januari 15, 2019   /   door

Onlangs waren we op zoek naar de beste manier om honing aan ons bier toe te voegen en kwamen daar een term tegen die voor ons nieuw was: High Krausen. We hadden geen idee wat het was, maar het klonk belangrijk en zou de sleutel voor succes zijn bij het gebruik van honing.

Na een korte zoektocht werd duidelijk wat deze bijzondere Duitse term inhoudt. In dit artikel delen we onze bevindingen.

Wat is Krausen precies?

Krausen is een Duits woord dat letterlijk vertaald krullen betekent. Het is een term die de Duitsers gebruiken voor het schuim dat bovenop je bier ontstaat tijdens de vergisting. Het kan zowel gebruikt worden voor het schuim als het ontstaan van het schuim. Inmiddels is Krausen dus een internationale term.

Waarom is dit schuim belangrijk?

Het schuim, of dus de Krausen, is een teken dat je vergisting goed op gang is en de gist in je bier dus gezond is. Zodra de schuimlaag begint te ontstaan, zo’n 6 tot 24 uur na de eerste activiteit in je vergistingsvat, weet je dus dat je goed zit.

Wat is dan High Krausen?

Tot aan het toppunt van je vergisting blijft de schuimlaag op je bier groeien. Het moment dat de Krausen dus niet verder stijgt weet je dat je dat punt hebt bereikt. Dit moment wordt High Krausen genoemd. Wanneer de Krausen begint in te zakken weet je dat de vergisting grotendeels klaar is. Uiteraard is het slim om dan even de SG-waarde te meten zodat je hier zeker van bent.

Ingrediënten toevoegen tijdens High Krausen

Zoals we aan het begin van het artikel noemden was High Krausen belangrijk voor het toevoegen van honing aan ons bier, maar waarom is dit eigenlijk?

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom de vergisting een goed moment is om dit ingrediënt toe te voegen waarvan de eerste simpel is. Als je namelijk de honing eerder, tijdens het koken, zou toevoegen vervliegen de aroma’s en blijft er alleen maar suiker over. Zonde dus!

De tweede reden is iets complexer en heeft met de kwaliteit van de vergisting te maken. Tijdens het vergisten zet gist namelijk de verschillende soorten suikers in je bier om in alcohol. Gist zal altijd starten met simpele suikers als glucose en fructose en zal later pas beginnen aan complexe suikers als maltotriose.

Nu bestaat honing voor 80% uit glucose en fructose en zoals je begrijpt zal je gist deze suikers prioriteit geven over de complexe suikers. Wanneer je nu je honing vroeg in het proces toevoegt, loop je het risico dat de gist niet goed toekomt aan het omzetten van de complexe suikers in je bier. Hoe groot dit risico, of het effect, is bestaat discussie over maar het resultaat kan zijn dat je niet het alcoholpercentage haalt dat je verwacht en je bier zoeter van smaak is dan de bedoeling. Wanneer je de honing echter later toevoegt, tijdens de High Krausen, is de verwachting dat de vergisting van de complexere suikers beter verloopt.

Nu is honing natuurlijk niet het enige ingrediënt dat veel suiker bevat. Ben je van plan om bijvoorbeeld siroop aan je bier toe te voegen (of gewoon suiker) dan geldt bovenstaande ook.

Heb jij nou ervaring met het toevoegen van suikerhoudende ingrediënten tijdens het koken en tijdens de High Krausen? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw mening over het effect hiervan. Laat het ons vooral weten!

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Krausen – Een Duitse bierterm

  1. Evert schreef:

    Heel erg bedankt voor deze nuttige info !!