recept Oh Vienna bierverbond vienna lager

Recept Oh Vienna – Bierverbond | Vienna Lager

Gepost op : januari 9, 2020   /   door

Start SG
1.049
Eind SG
1.010
ABV
5%
IBU
23.0
EBC
19 
Bierstijl: Vienna Lager
Maischtijd:  80 min
Kooktijd:  90 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Het bierverbond is een brouwerij gespecialiseerd in Lagerbieren. Hier zijn er niet veel van en wij zijn dan ook superblij dat het Bierverbond één van hun recepten wil delen. Brouw dit Vienna Lager recept en ervaar zelf hoe lekker lager kan zijn.

INGREDIËNTEN RECEPT VIENNA LAGER

MOUT

  • 1200 gram Vienna mout (7 EBC) (49%)
  • 1200 gram Munich dark (20 EBC) (49%)
  • 50 gram Zuurmout (5 EBC) (2%)

HOP

  • 37 gram Saaz (3,4% alfa)

GIST

  • 1 zakje Fermentis Saflager W-34/70

SUIKER

  • 60 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

WATERBEHANDELING (OPTIONEEL)

Om de Oh Vienna zo goed mogelijk na te bootsen kun je je maischwater behandelen. Zorg hierbij voor de volgende concentraties:

Calcium64 ppm
Chloride75 ppm
Sulfaat84 ppm

MAISCHEN

Verwarm 9 liter maischwater tot 53 graden en stort daarna de mout. Houdt daarna het volgende maischschema aan:

Temperatuur (°C)Tijd (min)
6445
7230
755

Tijdens het maischen zou je op een PH van 5,3 uit moeten komen. Eventueel kun je aanzuren met melkzuur. Verwarm na deze stappen tot 78℃ om te maischen en ga verder met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 5 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

KOKEN (90 MINUTEN)

Kook de wort 90 minuten. Voeg daarbij op de volgende momenten de hop toe:

  • Begin koken – 16 gram Saaz
  • 15 minuten voor einde kook – 8 gram Saaz
  • 5 minuten voor einde kook  – 13 gram Saaz

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur rond de 12℃ en laat deze daarna in het gistingsvat kletteren.

VERGISTING

De Oh Vienna is een lager, dit houdt in dat de vergisting op een lagere temperatuur plaatsvindt. Hiervoor zul je een vergistingskast nodig hebben. Voeg de Fermentis Saflager W-34/70 toe aan de wort, stel je kast in op 12℃ en laat deze voor 7 dagen op deze temperatuur staan. Verhoog daarna voor een periode van 14 dagen de temperatuur naar 15℃.

Na deze periode is het tijd om het bier te lageren. Hevel het bier over naar een lagervat en laat het voor een periode van 28 dagen staan op een temperatuur van 4℃.

BOTTELEN

Na dat lange wachten is het eindelijk tijd om je bier te bottelen. Gebruik hiervoor 6 gram bottelsuiker per liter bier. Eenmaal gebotteld heb je nog een paar weken geduld nodig waarna je kan genieten van je eigen Vienna Lager!

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.