Het bierverbond is een brouwerij gespecialiseerd in Lagerbieren. Hier zijn er niet veel van en wij zijn dan ook superblij dat het Bierverbond één van hun recepten wil delen. Brouw dit Vienna Lager recept en ervaar zelf hoe lekker lager kan zijn.
INGREDIËNTEN RECEPT VIENNA LAGER
MOUT
- 1200 gram Vienna mout (7 EBC) (49%)
- 1200 gram Munich dark (20 EBC) (49%)
- 50 gram Zuurmout (5 EBC) (2%)
HOP
- 37 gram Saaz (3,4% alfa)
GIST
- 1 zakje Fermentis Saflager W-34/70
SUIKER
- 60 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor deze vienna lager?
WATERBEHANDELING (OPTIONEEL)
Om de Oh Vienna zo goed mogelijk na te bootsen kun je je maischwater behandelen. Zorg hierbij voor de volgende concentraties:
Calcium | 64 ppm |
Chloride | 75 ppm |
Sulfaat | 84 ppm |
MAISCHEN
Verwarm 9 liter maischwater tot 53 graden en stort daarna de mout. Houdt daarna het volgende maischschema aan:
Temperatuur (°C) | Tijd (min) |
64 | 45 |
72 | 30 |
75 | 5 |
Tijdens het maischen zou je op een PH van 5,3 uit moeten komen. Eventueel kun je aanzuren met melkzuur. Verwarm na deze stappen tot 78℃ om te maischen en ga verder met spoelen.
SPOELEN
Verwarm 5 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
KOKEN (90 MINUTEN)
Kook de wort 90 minuten. Voeg daarbij op de volgende momenten de hop toe:
- Begin koken – 16 gram Saaz
- 15 minuten voor einde kook – 8 gram Saaz
- 5 minuten voor einde kook – 13 gram Saaz
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur rond de 12℃ en laat deze daarna in het gistingsvat kletteren.
VERGISTING
De Oh Vienna is een lager, dit houdt in dat de vergisting op een lagere temperatuur plaatsvindt. Hiervoor zul je een vergistingskast nodig hebben. Voeg de Fermentis Saflager W-34/70 toe aan de wort, stel je kast in op 12℃ en laat deze voor 7 dagen op deze temperatuur staan. Verhoog daarna voor een periode van 14 dagen de temperatuur naar 15℃.
Na deze periode is het tijd om het bier te lageren. Hevel het bier over naar een lagervat en laat het voor een periode van 28 dagen staan op een temperatuur van 4℃.
BOTTELEN
Na dat lange wachten is het eindelijk tijd om je bier te bottelen. Gebruik hiervoor 6 gram bottelsuiker per liter bier. Eenmaal gebotteld heb je nog een paar weken geduld nodig waarna je kan genieten van je eigen Vienna Lager!
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl.