Recept Dubbel - De Toekomst | Brouwbeesten

Recept Dubbel – De Toekomst

Gepost op : januari 6, 2020   /   door

Start SG
1.066
Eind SG
1.018
ABV
7%
IBU
30.0
EBC
70 
Bierstijl: Dubbel
Maischtijd:  105 min
Kooktijd:  90 min
Hoeveelheid bier: 25 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Deze dubbel is het tweede ontwikkelde bier van brouwerij De Toekomst. Het eerder ontwikkelde blond bier dient dan als basis, echter zijn aan dit recept donkere mouten toegevoegd. De dubbel is lichtzoet / evenwichtig en zeer donker. De Cara 120 en Special B maken het bier mooi complex. De haver zorgt voor een mooi schuimkraag en zorgt voor een interessante smaaktoets.

INGREDIËNTEN RECEPT DUBBEL

BROUWZOUTEN

  • Afhankelijk van de locatie waar je woont bijsturen met CaCl2 en CaSO4

WATER

  • 20 liter maischwater
  • 19 liter spoelwater

MOUT

  • 5700 gram Pilsmout (3 EBC)
  • 700 gram Cara 120 (120 EBC)
  • 650 gram Special B (350 EBC)
  • 400 gram Havervlokken (3 EBC)

HOP

  • 40,5 gram Styrian Golding pellets (4% alfa)
  • 19,6 gram Saaz pellets (3% alfa)

GIST

  • 1 zakje Fermentis T-58

SUIKER

  • 500 gram kandijsiroop (1900 EBC)
  • 150 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

MAISCHEN

Temperatuur (°C)Tijd (min)
535
6260
7020
785

De dubbel is één van de weinige recepten met het “ouderwetse maischschema”. Er valt hier tijd te winnen door de 62 en 70 graden stap te combineren op 68 °C waarbij 60 minuten volstaat. 

Nadat het maischschema voltooid is kan het spoelen beginnen.

SPOELEN

Verwarm 19 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Brouwerij de Toekomst meet niet het soortelijk gewicht wegens de structurele constantheid, echter is dit in het begin wel aan te raden.

KOKEN (90 MINUTEN)

Bij de dubbel wordt er zeer lang gekookt, maar liefst 90 minuten. De kook bevat 2 hopgiften, de bitterhop Styrian Golding en aromahop (Saaz). Na het koken houden we ongeveer 25 liter over.

  • Begin koken – 40,5 gram Styrian Golding pellets
  • 20 minuten voor einde kook – 19,6 gram Saaz pellets
  • 5 minuten voor einde kook – 500 gram kandijsiroop

KOELEN

Koel de wort, hiervoor is een koelspiraal ideaal. Zorg dat het wort in beweging blijft, het liefst met een pomp. Wanneer de wort 22°C is wordt er een sample genomen en daarna gaat het bier in vrije val van de bodemklep in het ontsmette vergistvat. Door de val ontstaat er schuim en veel contact met zuurstof. Bij een juiste setting zit het schuim bijna tegen de deksel van het vergistvat. Het gist kan toegevoegd worden wanneer het vullen van het vergistvat begint.

VERGISTING

De vergisting is vaak goed te merken na 1 dag, er is dan serieuze activiteit te zien op het waterslot. Feitelijk is het bier uitgegist in 3 dagen, je kan dit testen door elke dag het SG te meten. Veel brouwers lageren op een ander vat, dat is echter geen noodzaak. Je kan er voor kiezen om het bier 2 weken op het vat te laten zitten en dan te bottelen. Langer kan altijd, de korte test die we ooit gedaan hebben is 1 week waarvan we wisten dat het bier snel geconsumeerd zou worden. Zo is Brouwerij de Toekomst begonnen en heeft daar nooit nadelige effect van onder vonden. Het is ook een minder besmet gevoelig en uitermate goed geschikt voor de thuisbrouwer.

BOTTELEN

Bij het bottelen is ontsmetten key, gebruik alcohol en een goed food-proof reinigingsmiddel. Maak een suikeroplossing met een klein beetje water en de 150 gram suiker. Hevel het bier over (zonder uitgezakt gist) in het ontsmette vat en voeg de suikeroplossing toe. Hier is het van essentieel belang dat het bier goed gemengd wordt. Anders kan het zijn dat de suikeroplossing niet goed gehomogeniseerd is. Eenmaal gebotteld dient het bier op kamertemperatuur te staan. Na 10 dagen kan je het bier al proeven, het zal dan al een goede schuimkraag hebben maar is nog extreem jong. Vooral met donkere bieren wordt geduld beloond. Leuke tip is om een smaaklog bij te houden, proef elke week 1x je bier om zo ook vast te stellen wanneer het stabiel is. Bewaar ook een aantal flessen zeer lang, brouw na 9 maanden het bier nog eens en proef dan het bier naast elkaar, een waar feest!

Succes met het brouwen en drinken van dit recept dubbel!

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl.

Reacties (7)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Dubbel – De Toekomst

  1. Bart Peeters schreef:

    Hi Bouwbeesten!

    De siroop is besteld zodat ik ook dit recept komende maand kan brouwen. Bedankt!

  2. sjreggel schreef:

    Hoe kom je bij 25 liter op 30.0 IBU uit met deze hoeveelheden hop? Ik kom ergens net boven de 20 uit?
    40,5 gram Styrian Golding pellets (4% alfa)
    19,6 gram Saaz pellets (3% alfa)

    • Yves schreef:

      Kom tot dezelfde conclusie.
      Trouwens is 30 IBU niet veel voor een dubbel.
      Ik ga het biertje eens brouwen maar pas de eerste hopgift aan voor 24 IBU.

  3. Evert schreef:

    Ik vind de manier waarop jullie zo’n recept beschrijven echt super leuk om te lezen.Je krijgt gewoon zin om weer eens te gaan brouwen! Thanks

  4. Peter schreef:

    Dit recept gebrouwen , na 1 week i flesje opengemaakt ,al goed schuim, na 2 weken nog een flesje opengemaakt en smaakte al een stuk beter , Dank voor het delen ,

  5. Rob Vervoort schreef:

    Goedeavond,
    Klopt de kandijsiroop met een EBC van 1900 wel?
    Lijkt me erg donker. Normale waarden zitten rond de 250 EBC. Als ik dit in het brouwprogramma ingeef krijg ik een hele andere waarde als bier EBC. Namelijk 131 in plaats van de 30 uit jullie recept.

  6. Yves schreef:

    Volgens dit recept gebruik men 650 gram Special B (350 EBC).
    Kan iemand deze hoeveelheid bevestigen?
    (gewoon zeker zijn dat dit geen typo is)