Recept Bockbier 10 liter bokkenpony | Brouwbeesten

Recept Bockbier 10 liter (Bokkenpony)

Gepost op : augustus 11, 2019   /   door

Start SG
1.066
Eind SG
1.015
ABV
6.6%
IBU
24.0
EBC
42 
Bierstijl: bockbier
Maischtijd:  70 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Bockbier is een van oorsprong Duits ondergistend bier. Het kenmerkt zich door een mooie donkerrode kleur en moutige en karamelachtige smaken. Tegenwoordig worden er ook wel bovengistende bockbieren gemaakt. Dit recept voor 10 liter bockbier is een simpel basisrecept zonder extra toevoegingen waarbij je de keuze hebt voor een ondergistende of bovengistende variant. Let op: wil je de ondergistende variant brouwen dan heb je een vergistingskast nodig of een koele plek van rond de 10℃. Heb je dit niet, maak dan de bovengistende variant.

INGREDIËNTEN RECEPT BOCKBIER 10 LITER

MOUT

2500 gram Munich Light 14 EBC
250 gram Rookmout 6 EBC
250 gram Roggemout 6 EBC
150 gram Caramunich II 120 EBC
50 gram Chocomout 850 EBC

HOP

20 gram Tettnanger (3,5% alpha)
10 gram Hallertau Hersbrucker (2,5% alpha)

GIST

Ondergistend: Mangrove Jacks M76 Bavarian Lager (1 zakje van 10 gram)
Bovengistend: Wyeast Labs 1007 German Ale

SUIKER

60 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

MAISCHEN

In dit recept maken we gebruik van een driestaps-maischschema met daarvoor een eiwitrust. Verwarm 10 liter water tot 53℃ en voeg de mouten toe. Houd daarna het volgende schema aan:

Fase 1 (Eiwitrust): Houd de wort 10 minuten op 53 ℃.
Fase 2 (Beta-Amylase): Verwarm de wort naar 63 ℃. Houd dit 30 minuten aan.
Fase 3 (Alfa-Amylase): Verwarm de wort naar 72 ℃. Houd dit 30 minuten aan.
Fase 4 (Uitmaischen): Verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 5 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

KOKEN (60 MINUTEN)

Begin koken toevoegen

20 gram Tettnanger hoppellets

Na 50 minuten toevoegen

10 gram Hallertau Hersbrucker hoppellets

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af. Gebruik je de bovengistende gist, koel dan af naar 21℃. In geval van de ondergistende gist dien je naar 14℃ terug te koelen. Laat na het koelen de wort in het gistingsvat kletteren.
Mocht het niet lukken om de wort naar 14℃ te koelen, dan kan je de wort alsnog in het gistingsvast laten kletteren. Zet het vat vervolgens op een koude plek van ongeveer 10℃ of in je vergistingkast. Wanneer je wort dan alsnog is afgekoeld tot ongeveer 14℃ kun je door naar de volgende stap.

VERGISTEN

Voeg de Mangrove Jacks M76 Bavarian Lager of Wyeast Labs 1007 German Ale toe aan de wort. Schud daarna even met het vat om de gist goed te verdelen. Gebruik je de ondergist, plaats het dan in een vergistingskast of koele locatie van ongeveer 10℃. Gebruik je bovengist, zet het vat dan weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Daarna is het wachten tot de vergisting is voltooid. Let op, bij ondergist kan het een aantal dagen duren voordat de vergisting op gang komt. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al voltooid is. Heb je de eind-SG bereikt of is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen. Het vergisten van een ondergistend bier kan 6 tot 8 weken duren.

BOTTELEN 10 LITER BOCKBIER

Is het bockbier klaar met vergisten? Dan kan je beginnen met bottelen. Reinig je flessen goed en voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of drie kan je genieten van deze heerlijke bocken.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (5)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Bockbier 10 liter (Bokkenpony)

  1. Dirk schreef:

    Als ik 5 liter wil maken, kan ik dan van alles de helft nemen?

  2. Francois schreef:

    Kan het kloppen dat als ik de hop waardes invoer bij beersmith, ik de bijna dubbel in het gewicht ga om op 24 IBU te komen? Met de originele gewichten kom tot 11 IBU’s.

  3. Tsjeert Staring schreef:

    Ik ben een beginnend brouwer en zou graag willen weten of dit een herstbockbier of een Lente/meibockbier is ?