Moutextract koken | Brouwbeesten

Moutextract – Siroop/stroop en poedervorm

Gepost op : april 4, 2016   /   door

Je kan op drie verschillende manier bier brouwen. Met mout, moutextract of een combinatie van deze twee. Veel beginnende thuisbrouwers kiezen ervoor om te brouwen met moutextract. Bij het gebruik van moutextract sla je het maischen over. Het brouwen met moutextract neemt dan ook minder tijd in beslag en je hebt minder materialen nodig om van start te gaan. Maar wat is moutextract? En in welke vormen is het te verkrijgen?

Wat is moutextract?

Bij het brouwen met mout dien je eerst te maischen. De vloeistof die je na het maischen overhoud noemen we wort. Om moutextract te maken wordt deze wort ingedampt. Op deze manier kan je dus de maischstap overslaan. Het vocht wordt uit de wort onttrokken tot er een stroopachtige substantie overblijft. Je kan het zelfs zover indampen dat er uiteindelijk poeder wordt gevormd. De poedervorm neemt minder ruimte in beslag maar is slechter te bewaren. De poeder trekt vocht aan waardoor deze dus altijd goed verpakt moet zijn, het liefst vacuüm. Tijdens het brouwproces meng je het extract met water voordat je het aan de kook brengt. Bij sommige moutextracten is zelfs de hop al toegevoegd. Als dit niet het geval is dien je het zelf nog te doen.

Niet alleen beginners

Hoewel het brouwen met moutextracten vooral wordt geassocieerd met beginnende thuisbrouwers zijn er wel degelijk ervaren brouwers die het gebruiken. Deze brouwers gebruiken het vaak in combinatie met volmout. Bij het mini-maischen wordt het extract aangevuld met volmouten. De mout die hiervoor wordt gebruikt is voornamelijk speciale mout als chocolademout, caramout en zwarte mout. Op deze manier proberen ze het brouwsel meer smaak te geven. In de Verenigde Staten is deze vorm van brouwen een stuk gebruikelijker dan in Europa. De extractvorm van mout wordt door veel gevorderde thuisbrouwers ook gebruikt voor de bereiding van giststarters.

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Moutextract – Siroop/stroop en poedervorm

 1. Roland schreef:

  Beste,

  Voor een nieuw op te zetten onderneming ben ik opzoek naar een aantal gemakkelijke thuisbrouw recepten met moutextract poeder. Ik vroeg mij af of u mij daar mee kan helpen al dan niet voor een financiële vergoeding. De recepten waar ik naar opzoek ben zijn die voor een;

  IPA
  Weizen
  Tripel
  Dubbel

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,

  Roland Franken