Mout schroten met de moutmolen van Bulldog | Brouwbeesten

Mout schroten met de moutmolen van Bulldog

Gepost op : juli 30, 2016   /   door

Wij zijn ongeveer een half jaar geleden begonnen met het brouwen met mout. Ondanks dat we niet anders meer willen, liepen de kosten toch steeds op. Aangezien wij steeds kleine batches van 10 liter brouwen is het een dure aangelegenheid om steeds verse mout te bestellen. Wij bestellen dit online bij een winkel die het gelijk voor je schroot. Een topservice, maar je betaalt wel elke keer schroot- en verzendkosten. Het werd tijd dat we onze eigen mout gingen schroten met behulp van een moutmolen, ook wel schrootmolen genoemd. Deze investering zal zichzelf snel terug gaan verdienen. Alleen al door de grotere hoeveelheid mout die je in je voorraadkast kan leggen. Ons oog viel op de moutmolen van Bulldog. De merknaam wordt bij de Nederlandse webwinkels niet vermeld maar heet simpelweg Moutmolen PRO verstelbare walsen. Dit laat het lijken alsof de schrootmolen eigen merk is.

De molen is voor 99,50 verkrijgbaar bij onder andere Brouwmarkt, Van de Kooy Jubbega en Homebrewshop. De keuze voor deze molen had te maken met de verstelbare walsen. We waren bang dat we met een goedkopere molen, zoals een koffiemolen, de mout teveel kapot gingen maken. Dit is niet de bedoeling bij het schroten van de mout. Ondertussen hebben wij de Bulldog moutmolen binnen en diverse keren gebruikt. Tijd voor een review.r

De schrootmolen met verstelbare walsen in elkaar zetten

De moutmolen van Bulldog wordt bezorgd in een redelijke platte doos. Dit betekent dat de molen in elkaar gezet dient te worden. Als thuisbrouwer moet dit uiteraard geen enkel probleem zijn, ware het niet dat de ontwerpers van Bulldog wel iets beter naar Ikea hadden kunnen kijken. De handleiding is met één afbeelding nogal beknopt. Dit bleek toen we twee onderdelen van het pakket overhielden. Eenmaal in elkaar werd pas duidelijk waar deze onderdelen geplaatst moesten worden. Aan de binnenkant. Hiervoor moest de moutmolen wel weer helemaal uit elkaar. Dit is best een priegelwerkje. De boutjes en moertjes zijn behoorlijk klein. Om deze vast te draaien heb je een kleine tang nodig om de moertjes vast te houden. Dit lukt niet met je vingers. Als je onderdelen allemaal op de juiste plek hebt geplaatst is de schrootmolen klaar voor gebruik.

De moutmolen van Bulldog gebruiken

Het gebruik van de moutmolen spreekt voor zich. Je gooit de mout er aan de bovenkant in en na het schroten komt de mout er aan de onderkant geschroot uit. Het schroten kan je doen met de handslinger of de bijgeleverde kop voor een boormachine. Voor een batch van 10 liter is de handslinger prima. Waar je goed op moet letten is de afstand tussen de twee walsen. Stel deze zo in dat de mout wordt geplet i.p.v. gebroken. Het afstellen van de walsen doe je met behulp van twee stelschroeven aan de zijkant. Als de walsen goed zijn afgesteld levert de molen een goed resultaat, de mout is nét open gewalsd maar niet vermalen. Dit zagen we goed terug tijdens het filteren dat nu erg soepel verliep. Zo nu en dan liep het mout niet goed door de molen en was er een kleine tik nodig om verder te gaan, maar dit was geen groot probleem.

Al met al zijn we erg blij met deze aankoop en verwachten er lang plezier van te hebben.

Bulldog moutmolen collage | Brouwbeesten

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mout schroten met de moutmolen van Bulldog

  1. Richard schreef:

    De tandwielen die de walsen aandrijven zijn van kunststof en slijten hard. Waardeloos ding.

  2. jelle schreef:

    Dat van die tandwielen weet ik niet, maar het is een waardeloze schrootmolen. De glijlagers lopen eruit onder het kapje, afstellen is lasting en de walsen worden snel bot.