Iers mos gebruiken bij bier brouwen | Brouwbeesten

Iers mos gebruiken bij bier brouwen

Gepost op : april 26, 2016   /   door

Een ingrediënt dat wij vaak tegenkomen bij recepten is Iers mos, een ingrediënt waar wij nog nooit van hadden gehoord en ons eerlijk gezegd ook vreemd in de oren klonk. Maar aangezien het zo vaak genoemd wordt is het de moeite om uit te zoeken waarom dit mos vaak wordt toegevoegd aan bier. Iers mos is, anders dan de naam doet vermoeden, geen mos! Officieel is het een roodwier. Je kan het vinden op stenen, rotsen en in ondiepe wateren in de Atlantische Oceaan. Zoals de naam al doet vermoeden is Iers mos in overvloed te vinden in Ierland. Dit roodwier is donkerrood van kleur en wordt ongeveer 8-20 cm groot. Dit wier wordt naast bier ook gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen en stoofpotten. Maar waar gebruiken thuisbrouwers en professionele brouwers dit ingrediënt nu voor?

Waarom Iers mos gebruiken?

Veel thuisbrouwers en professionele brouwerijen gebruiken Iers mos tijdens het brouwen. Dit wordt gedaan om het bier te klaren. Dit goedje zorgt ervoor dat de eiwitten in de wort beter uitvlokken. Door het gebruik ervan komen verschillende stoffen samen waardoor deze naar de bodem zakken. Het resultaat? Helderder bier! Om dit voor elkaar te krijgen heb je er maar weinig van nodig. Voor 10 liter wort wordt aangeraden om ongeveer een halve theelepel toe te voegen. Het roodwier voeg je ongeveer een kwartier voor het einde van het koken toe aan de wort.

Is het gebruik van Iers mos echt nodig?

Nee het gebruik van Iers mos is niet nodig. Door gebruik te maken van kwalitatief goede mouten wordt het bier vanzelf geklaard. Ervan uitgaande dat alle mout die in Nederland verkrijgbaar is van goede kwaliteit is, maakt dat dit goedje enigszins overbodig is. Het enige waar het in feite handig voor is is het helder maken van je bier. Helderder bier is echt niet perse beter bier, maar wel mooier voor het oog.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.