Als beginnende brouwer ben je waarschijnlijk, net zoals wij, gestart met een kant-en-klaar brouwpakketje zoals die van de Hema of de Blokker. Daarna gingen we al snel op zoek naar recepten op het internet voor onze favoriete bierstijl (de IPA). Na de eerste successen wilden we natuurlijk onze eigen recepten maken. Maar, hoe doe je dat nu eigenlijk? Waar begin je, hoe bepaal je de hoeveelheid van je ingrediënten en hoe bouw je je recept op? Het boek Designing Great Beers: The Ultimate Guide to Brewing Classic Beer Styles van Ray Daniels probeert je hier mee op weg te helpen en in deze boekreview geven we onze mening over wat door sommigen gezien wordt als de brouwbijbel.
Het boek
Designing Great Beers is voor het eerst gepubliceerd in 1996 en telt maar liefst 390 pagina’s. Het bestaat uit twee delen. Deel één beschrijft hoe je een recept opbouwt voor je favoriete bierstijl en deel twee geeft je inzicht in de eigenschappen en geschiedenis van verschillende bierstijlen. Zo weet je waar je recept aan moet voldoen.
De inhoud
Deel één
In het eerste deel gaat Ray Daniels stap voor stap in op het brouwproces, de ingrediënten en het recept. Alles van het bepalen van de juiste hoeveelheden mout en hop tot het bereiken van de juiste kleur en de ideale vergisting wordt behandeld. Alle onderdelen van een goed recept worden aangestipt en ondersteund met technische of scheikundige informatie, formules en tabellen. Alleen dat maakt het boek al tot goed naslagwerk. Verder worden er meerdere relevante tips en tricks gegeven waarmee je er voor kan zorgen dat je recept ook altijd slaagt, mocht er bijvoorbeeld iets misgaan bij het brouwen.
Helaas is er wel een minpuntje: omdat het om een Amerikaans boek gaat wordt er gewerkt met pounds, ounces, gallons en Fahrenheit. Dit maakt dat je de informatie uit tabellen niet altijd kan gebruiken zonder het om te rekenen. Los hiervan is Ray Daniels er zeker in geslaagd om erg veel informatie aan te leveren.
Deel twee
In deel twee wordt er uitgebreid in gegaan op de verschillende bierstijlen, hoe deze zijn ontstaan en aan waar ze aan moeten voldoen. Ook hier voorziet Ray weer ruimschoots in de tabellen en op basis van deze uitgebreide informatie kan je met deel één bij de hand je eigen recepten gaan samenstellen. Helaas merk je hier wel dat het boek uit 1996 komt en zul je weinig informatie terugvinden over de recentere ontwikkelingen.
Eindoordeel Designing great beers
Als je je eigen recepten wilt gaan samenstellen is Designing Great Beers een mooi naslagwerk. Ook als je je recepten met brouwsoftware samenstelt kan het goed zijn om je eens te verdiepen in dit boek voor wat meer achtergrondinformatie. Helaas vermindert het gebruik van Amerikaanse eenheden enigszins het praktisch nut en vanwege de ouderdom van het boek is het deel over de bierstijlen niet helemaal up-to-date. Maar, kan je met die twee minpunten wel leven en ben je vooral op zoek naar wat diepgang en informatie voor het maken van je eigen recept, dan is het zeker een aanrader!