Bier brouwen met zoethout | Brouwbeesten

Bier brouwen met zoethout

Gepost op : april 25, 2016   /   door

Tijdens het bierbrouwen wordt er al heel lang gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Dit gebeurd in heel de wereld, behalve in Duitsland. Die mogen volgens het reinheitsgebot geen kruiden en specerijen toevoegen aan het bier. In eerdere artikelen behandelden we al het brouwen met kruiden als sinaasappelschillen, kruidnagel en koriander. Dit artikel gaat over bier brouwen met zoethout. Zoethout kennen we allemaal nog uit onze kindertijd, toen we over straat liepen met zo’n stronkje tussen onze tanden. Naast kauwen op het stokje kan je het dus ook gebruiken tijdens het bier brouwen. Het gebruik hiervan kan zorgen voor een zoete en droppige smaak. Zoethout wordt weleens toegevoegd in tripels, abdijbieren, winterbieren en diverse kruidenbieren.

Wat is zoethout?

Het zoethoutstokje zoals we die kennen is de gedroogde wortelstok van een zoethoutplant. Het wordt hier veel gebruikt voor het maken van drop en als ingrediënt voor thee. Tegenwoordig zie je het dus ook steeds vaker terug in bier.

Hoe bier te brouwen met zoethout?

Brouwen met zoethout is mogelijk met verschillende varianten. Het is te krijgen als stokjes, poeder, extract en snippers. Als je in een speciaalzaak naar zoethout op zoek bent kom je waarschijnlijk thuis met de snippers. Dit is de meest gebruikte vorm onder thuisbrouwers. Aangezien je vaak maar weinig nodig hebt is het gebruik van snippers ook aan te raden. Met snippers is het namelijk makkelijker om te doseren. Net zoals brouwen met andere kruiden raden wij aan om niet teveel zoethout toe te voegen. Een gebruikelijke hoeveelheid die veel door thuisbrouwers wordt toegevoegd is tussen de 1 en 5 gram per 10 liter wort. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe sterk je wil dat de droppige smaak is. Wil je echt een hele aanwezig dropsmaak? Voeg dan meer dan 5 gram toe aan de wort. Omdat dit ingrediënt een sterke smaak afgeeft hoef je het ook niet lang mee te koken met de wort. De zoethout wordt dan ook pas aan het einde van het koken aan de wort toegevoegd. Vijf minuten voor het einde van het koken is over het algemeen al genoeg.

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met zoethout

  1. Thuis brouwer schreef:

    Ik wil dit gaan doen met een tripel bier.
    Is 3 gram genoeg voor een beetje aanwezige smaak op 10 liter wort ?

    Of moet dit toch 5 gram zijn.
    Het moet namelijk niet overheersen het moet een klein beetje aanwezig zijn !