Bier brouwen met steranijs - Brouwbeesten

Bier brouwen met steranijs

Gepost op : april 26, 2016   /   door

Bier kan je brouwen met de vier standaard ingrediënten, zoals de Duitsers doen, of je kiest ervoor om te experimenteren met andere ingrediënten. Vooral in de Belgische bieren wordt er veel geëxperimenteerd met kruiden en specerijen. Ook de meeste thuisbrouwers zijn niet vies van een aparte toevoeging aan het brouwsel. Eerder schreven we al artikelen over het brouwen met kruiden en specerijen als Sinaasappelschillen, kruidnagel, koriander en zoethout. Dit artikel besteden we aandacht aan het bier brouwen met steranijs. Steranijs is een specerij dat vooral wordt gebruikt bij Belgische winterbieren. Steranijs heeft een dropachtige smaak met een vleugje mint en anijs.

Wat is steranijs?

Voordat we aan de slag gaan met steranijs is het goed om te weten wat het precies voor specerij is, je wilt toch weten wat je in je bier gooit. Steranijs is de vrucht van de Illicium Verum boom. Deze specerij ziet er zoals de naam al verklapt uit als een ster. Zoals de meeste kruiden en specerijen die we gebruiken in ons bier is ook deze afkomstig uit Azie. Tijdens het brouwen van het bier gebruiken we de zaadjes.

Hoe bier te brouwen met steranijs?

Zoals eerder vermeld gebruik je tijdens het brouwen de zaadjes van de vrucht. Net als bij de meeste andere kruiden en specerijen voeg je deze aan het einde van het koken van de wort pas toe. De laatste 10 minuten is voldoende. Voordat je de zaadjes toevoegt is het verstandig deze eerst te pletten. Zo kunnen de aroma’s beter vrijkomen. Omdat ook deze specerij veel smaak geeft heb je er maar heel weinig van nodig. Per 10 liter wort is het aangeraden om ongeveer 1 tot 4 zaadjes toe te voegen. Maar zoals we vaker zeggen: experimenteer!

Voorbeelden van bieren met steranijs

Vuur + Gloed – Brouwerije de 7 deugden
Rozijnenbok – Brouwerij Emelisse
Hete Pruim – St. Juttemis
IJsbeer – Gebrouwen door vrouwen
Bonifatiusbier – Bonifatius 754

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met steranijs

 1. Elbert Buurman schreef:

  Hallo Brouwbeesten,

  Ben me wat aan het verdiepen in de specerijen, oa. de steranijs.
  Nu lees ik bij jullie op de site dat we alleen de zaadjes van de steranijs gebruiken. Tegelijk lees ik in ‘Verander Water in Bier’ dat juist de gemalen zaadhuizen gebruikt moeten worden…
  Hoe kijken jullie hier tegenaan? (Ja, ok. Experimenteer!)

  Groet!