Bier brouwen met kaneel | Brouwbeeesten

Bier brouwen met kaneel

Gepost op : mei 1, 2016   /   door

Bier brouwen kan niet zonder water, mout, hop en gist. Met deze vier basisingrediënten kan je vele verschillende bieren maken. Maar soms wil je een eigen brouwsel net dat beetje extra geven. Dit kan je voor elkaar krijgen door extra kruiden toe te voegen aan je bier. Zo wordt er aan tripels vaak koriander toegevoegd en is kruidnagel een gewild ingrediënt voor winterbieren. Andere voorbeelden zijn zoethout, kardemom en sinaasappelschillen. In deze blog beschrijven we hoe je het beste bier kan brouwen met kaneel. We kennen het allemaal wel als ingrediënt dat vaak gebruikt wordt bij het bakken van zoete producten. Het gebruik in bier is echter minder bekend. Dit terwijl het wel een fijne smaak kan geven aan je bier. Deze specerij wordt het meest gebruikt in de Scotch Ale. Het geeft een fijne, licht kruidige, zoete smaak aan je bier.

Wat is kaneel?

Omdat we willen weten wat we precies toevoegen aan ons bier, gaan we wat dieper in op wat kaneel nu precies is. Kaneel is afkomstig van de kaneelboom. De bekende kaneelstokjes die ook veelal voor het brouwen worden gebruikt zijn gemaakt van de binnenbast van de takken. Net als de meeste kruiden en specerijen die we gebruiken komt ook deze specerij uit Azië. Het kent zijn oorsprong in Sri Lanka maar wordt ondertussen over de hele wereld verbouwd.

Hoe bier te brouwen met kaneel?

Kaneel is in een aantal verschillende varianten te gebruiken. De meeste gebruikte variant hiervan zijn de bekende stokjes. De stokjes voeg je de laatste tien minuten van het koken toe aan de wort. Je kan de stokjes in zijn geheel toevoegen of eerste kneuzen met een vijzel. Voor 10 liter moet 5 gram ongeveer genoeg zijn. Je kan er ook voor kiezen om een klein deel van de kaneel al toe te voegen aan het begin van het koken. Dit geeft je bier een winters gevoel.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.