Struinend over de vele brouwwebsites kom je wel eens van die termen tegen die je niet meteen begrijpt. Voor ons was het brouwzaalrendement daar een goed voorbeeld van, een term die bij ons alleen maar vragen opriep. Wat is het brouwzaalrendement? Is dit belangrijk? Waar heb ik het voor nodig?
Brouwzaalrendement in het kort
Het brouwzaalrendement geeft het percentage suikers aan dat je uit de mout weet te halen en is een maat voor de efficiëntie van je brouwproces. De meeste thuisbrouwers halen een rendement tussen de 65% en 85%. Wij hebben op dit moment een brouwzaalrendement van 70%. Leuk al die scores, maar het brouwzaalrendement heeft totaal geen invloed op de smaak of kwaliteit van je bier. Het rendement wordt vooral interessant naarmate de productie hoger wordt. Hoe hoger het rendement, des te minder mout je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid suikers te verkrijgen en dát bespaart je uiteindelijk geld.
Wat heb ik er aan als thuisbrouwer?
Als thuisbrouwer komt het brouwzaalrendement goed van pas als je zelf recepten gaat maken of recepten van anderen wilt gebruiken. In sommige recepten staat het rendement vermeld van de brouwer die het recept heeft gemaakt. Als jij thuis een ander brouwrendement haalt heb je dus meer of minder mout nodig om dezelfde waardes te krijgen.
Wat heeft invloed op het brouwzaalrendement?
Er zijn verschillende stappen tijdens het brouwproces die van invloed zijn op je rendement. De belangrijkste twee stappen zijn het schroten en het spoelen. Het begint allemaal met het schroten van de mout. Hoe fijner je de mout schroot, hoe meer suikers je er uit kan halen. Je moet echter wel oppassen dat je niet te fijn schroot. Hierdoor komen er ongewenste stoffen vrij die het spoelen van je mout veel lastiger maken. Met het spoelen van de mout haal je namelijk de laatste suikers uit de bostel en het zou zonde zijn als er veel suikers achterblijven. Als je klaar bent met spoelen hoef je de overgebleven bostel trouwens niet weg te gooien. Hiermee kan je bijvoorbeeld nog brood of chocoladekoekjes bakken.