Review Arsegan Moutmolen Premium gietijzer | Brouwbeesten

Review: Arsegan Moutmolen Premium gietijzer

Gepost op : januari 2, 2019   /   door

Ben je op zoek naar een kostenbesparing in je brouwproces of wil je graag je eigen recepten maken, dan is het al snel voordelig om grotere hoeveelheden mout te kopen. Deze mout zul je nog wel moeten schroten. Daarvoor heb je een schroot- of moutmolen nodig. Eerder testten we al de bulldog moutmolen, maar er zijn ook goedkopere moutmolens op de markt. Een goed voorbeeld hiervan is de gietijzeren Arsegan Moutmolen Premium die op moment van schrijven slechts €29,50 kost. In deze review kijken hoe deze goedkope molen zich staande houdt.

Installatie van de Arsegan Moutmolen Premium Gietijzer

De moutmolen wordt geleverd in onderdelen en moet dus eerst in elkaar gezet worden. Wat meteen opvalt is het gewicht, vanwege het gebruik van gietijzer voelen de onderdelen zwaar, maar voornamelijk zeer robuust, aan. Voordat de molen in elkaar gezet kan worden zul je de onderdelen eerst in een sopje moeten weken. Vanuit de fabriek zit er namelijk nog olie op en die wil je niet in je mout krijgen. Na het weken kun je de onderdelen afdrogen en beginnen met de installatie. De instructies hiervoor kunnen in de doos gevonden worden en zijn minimaal maar meer dan voldoende om het kleine aantal onderdelen in elkaar te zetten. Alle onderdelen worden met vleugelmoeren bevestigd waardoor je geen gereedschap nodig hebt.

Schroten

De Arsegan moutmolen premium is een zogenaamde schijvenmolen. Door aan de as te draaien zullen de moutkorrels tussen de twee schijven doorgevoerd worden. Hierdoor zullen de moutkorrels worden geplet en opengebroken.
Om te starten bevestig je eerst je schrootmolen aan een tafel of bureau en zet je een bak onder de schijven. Zoals te zien zitten de schijven vrij dicht op de tafel. Hierdoor kan je geen hele grote bak onder de molen te plaatsen waardoor je bij veel mout vaak je bak zal moeten leegstorten. De mout kun je boven in de koker storten en door aan de as te draaien zul je de geschrootte mout tussen de schijven uit zien vallen. Als het resultaat te fijn (melig) is kun je met de stelschroef de molen iets bijstellen. Helaas is de instelbaarheid van de afstand tussen de schijven niet fantastisch en zul je altijd een vrij fijn resultaat krijgen.

Conclusie Arsegan Moutmolen Premium Gietijzer

Voor de thuisbrouwers met een beperkt budget kan de moutmolen van Arsegan een betaalbare stap zijn om zelf mout te gaan schroten. Gezien het lage prijskaartje verdient deze moutmolen zich namelijk snel terug. Vanwege de montage op een tafel of bureau is de Arsegan moutmolen voor grote hoeveelheden mout echter niet heel handig. Ook is wat ons betreft het resultaat, de geschrootte mout, iets te fijn. Maar ook hier kan je prima bieren mee brouwen. Heb je een ruimer budget, dan raden we aan om verder te kijken naar een moutmolen die gebruikt maakt van walsen voor meer instelbaarheid en een beter resultaat.

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Review: Arsegan Moutmolen Premium gietijzer

  1. Fred van Holten schreef:

    Hoi, het klopt dat de afstelling in zijn “grofste stand” toch erg fijn is. Je hoeft de stelschroef niet in te stellen. Oplossing is om bij het monteren van op de draadeinden van de vleugelmoeren een vul ring van 2 mm te plaatsen. Dit levert een grove maling, maar nu kun je met de stelmoer wel fijner in stellen. Werkt prima.