Recept Limoncello Saison 10 liter We lemon hearts | Brouwbeesten

Recept Limoncello Saison 10 liter (We Lemon Hearts)

Gepost op : april 10, 2018   /   door

Start SG
1.064
Eind SG
1.012
ABV
6,8%
IBU
22
EBC
40 
Bierstijl: Saison
Maischtijd:  70 min
Kooktijd:  80 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 65%

INGREDIËNTEN RECEPT LIMONCELLO SAISON 10 LITER

MOUT

1800 Gram Pilsner mout 3EBC
150 Gram White Swaen 4EBC
150 Gram Munich Light 90EBC
500 Gram Cara 120 125EBC
100 Gram Gold Munich Dark 145EBC

HOP

5 Gram Magnum hoppellets (11,0 alpha)
15 Gram Saaz hoppellets (3,7 alpha)
20 Gram Styrian Goldings hoppellets (2,6 alpha)

GIST

Lallemand Belle Saison (1 zakje)

SUIKER

Cassonadesuiker 125 gram
Kristalsuiker 70 gram (bottelen)

KRUIDEN

500 gram verse citroenschil
40ml limoncello-aroma
200ml citroensap (kook eerst wat water, voeg daaraan het citroensap toe en breng dat aan de kook, dan vuur uit en deksel erop zodat dit gedesinfecteerd is)

MAISCHEN

Verwarm 9 liter water tot 57℃ om te kunnen beginnen met maischen. Als je deze temperatuur bereikt is kunnen de mouten worden toegevoegd. Hou daarna onderstaand schema aan.

Fase 1 55 ℃ 1 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 71-73 ℃ 40 min, doe aan het einde de jodiumtest om te weten of al het zetmeel om is gezet naar suiker.
Fase 4, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt, 5 minuten op deze temperatuur houden en dan starten met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 5 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Spoel tot je circa 13 liter in de pan hebt.

KOKEN (80 MINUTEN)

NA 10 MINUTEN KOKEN TOEVOEGEN

5 gram Magnum

NA 70 MINUTEN TOEVOEGEN

15 Gram Saaz
20 Gram Styrian Goldings

NA 75 MINUTEN TOEVOEGEN

500 gram citroenschil

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

GISTEN

Als de wort in het gistingsvat voeg je eerst het citroensap toe en daarna kan je de gist toevoegen. Scheur het zakje open en strooi de gist over de wort. Schud daarna even met het vat om de gist goed te verdelen. Zet het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al voltooid is. Heb je de eind-SG bereikt of is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

BOTTELEN 10 LITER SAISON

Is de Saison klaar met vergisten? Dan is het tijd om te bottelen. Voeg 7 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of zes kan je genieten van deze heerlijke saison.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (6)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Limoncello Saison 10 liter (We Lemon Hearts)

  1. Robbin schreef:

    Hallo,

    Vandaag ga ik het recept uitproberen en heb alle ingrediënten in huis gehaald. Alleen ben ik benieuwd wanneer je de limoncello aroma erbij doet.

  2. Sander schreef:

    Hallo,

    Filteren jullie de citroenschil eruit voor de vergisting of laten jullie deze in het vat zitten tot het bottelen of overhevelen?

  3. NicoPiet schreef:

    Wat bedoel je met verse citroen schil, alleen het hele of geel met iets wit?