Recept IPA 10 liter | Brouwbeesten

Recept IPA 10 liter (ArendsHaas)

Gepost op : april 25, 2016   /   door

De IPA is één van onze favoriete biersoorten en was dan ook één van de eerste die we zijn gaan brouwen. Tot nu toe zijn we ook best trots op het resultaat van het Recept IPA 10 liter. IPA staat voor India Pale Ale en komt oorspronkelijk uit Engeland. Het biertype is ontstaan toen de Engelsen in de 17e eeuw met hun zeilboten naar India gingen. Om het bier dat ze meebrachten langer houdbaar te maken besloten ze meer hop toe te voegen. Destijds was het dus puur een kwestie van nood. Tegenwoordig wordt de IPA juist geroemd om zijn hoppige smaak. In onderstaand recept werken we weinig ingrediënten. Dit houdt het simpel en en geeft iedereen de gelegenheid het recept aan te passen naar wens, het recept is echter ook prima zoals hier weergegeven. We zijn erg benieuwd naar jullie mening en variaties op onderstaand basisrecept.

Hoeveelheid bier: 10 liter

Ingrediënten recept IPA

Mout

3000 Gram Pale Ale mout 3 EBC
350 Gram Caramout 120 EBC

Hop

65 Gram Nugget hopbellen
65 Gram Citra hopbellen

Gist

Mangrove Jacks Liberty Bell Ale M36 10 gram

Suiker

Kristalsuiker 60 gram

Maischen

Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃

Spoelen

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

Koken (60 minuten)

Begin koken – 25 gram Nugget toevoegen
Na 30 minuten – 25 gram Citra toevoegen
Na 50 minuten – 40 gram Nugget toevoegen

Koelen

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

Gisten

Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

Drooghoppen

40 gram Citra hop toevoegen aan het gistingsvat voor gedurende 5 dagen.

Bottelen

Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is de IPA klaar om te drinken.

 

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (12)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept IPA 10 liter (ArendsHaas)

  1. Andy schreef:

    Veelbelovend recept. Ik zet deze op mijn todo lijstje.

  2. Bram schreef:

    Je recept is onvolledig. Wat zijn de eigenschappen? Wat is het beginSG, wat is het zuurgehalte van de hoppen, etc.?

    De gist erbij doen op 23ºC is ook geheid vragen om problemen. Ik had eerst even het recept wat beter uitgewerkt en het brouwproces wat verder bestudeerd voordat je het recept had geplaatst.

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Bram,

      Bedankt voor je feedback. Het klopt dat onze recepten een aantal waardes missen. Hier ga ik binnenkort even naar kijken. Ons doel is om het recept zo simpel mogelijk te omschrijven maar zijn hier wellicht iets in doorgeslagen.

  3. Koen schreef:

    “40 gram Citra hop toevoegen aan het gistingsvat voor gedurende 5 dagen”

    Elke dag 8 gram? Ik ga dit vanavond proberen, maar dan in een kleiner gistflesje..

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Koen,

      Als ik jou was zou ik de hele hoeveelheid in één keer toevoegen 5 dagen voordat je het bier gaat bottelen. Ik zie nu dat ik deel wat beter kan formuleren. Succes! Ben benieuwd naar het resultaat.

  4. Jeff schreef:

    Dank voor het delen van het recept! Dit wordt de eerste IPA die ik ga brouwen. Ik houd je op de hoogte!

  5. Jan schreef:

    M79 Mangrove Jack Craft Series Yeast heet tegenwoordig Mangrove Jacks Liberty Bell Ale M36

  6. Casper schreef:

    Vraagje
    Voor 20 liter alle ingrediënten gewoon verdubbelen ?
    Gr Casper

  7. Jan schreef:

    Volgens Brouwhulp komt de IBU in dit recept uit rond de 170, dat is wel extreem… Klopt de hoeveelheid hop wel en wat is volgens jou de bitterheid van dit bier?