Recept IPA 10 liter | Brouwbeesten

Recept IPA 10 liter (ArendsHaas)

Gepost op : april 25, 2016   /   door

Start SG
1.068
Eind SG
1.017
ABV
6.6%
IBU
78
EBC
27 
Bierstijl: IPA
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

De IPA is één van onze favoriete biersoorten en was dan ook één van de eerste die we zijn gaan brouwen. Tot nu toe zijn we ook best trots op het resultaat van het Recept IPA 10 liter. IPA staat voor India Pale Ale en komt oorspronkelijk uit Engeland. Het biertype is ontstaan toen de Engelsen in de 17e eeuw met hun zeilboten naar India gingen. Om het bier dat ze meebrachten langer houdbaar te maken besloten ze meer hop toe te voegen. Destijds was het dus puur een kwestie van nood. Tegenwoordig wordt de IPA juist geroemd om zijn hoppige smaak. In onderstaand recept werken we weinig ingrediënten. Dit houdt het simpel en en geeft iedereen de gelegenheid het recept aan te passen naar wens, het recept is echter ook prima zoals hier weergegeven. We zijn erg benieuwd naar jullie mening en variaties op onderstaand basisrecept.

Ingrediënten recept IPA

Mout

3000 Gram Pale Ale mout 3 EBC
350 Gram Caramout 120 EBC

Hop

20 Gram Nugget hopbellen (13%)
65 Gram Citra hopbellen (12%)

Gist

Mangrove Jacks Liberty Bell Ale M36 10 gram

Suiker

Kristalsuiker 60 gram

Maischen

Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃

Spoelen

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

Koken (60 minuten)

Begin koken – 20 gram Nugget toevoegen
Na 50 minuten – 25 gram Citra toevoegen

Koelen

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

Gisten

Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

Drooghoppen

40 gram Citra hop toevoegen aan het gistingsvat voor gedurende 5 dagen.

Bottelen

Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is de IPA klaar om te drinken.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Update 25-04-2020: Om de IBU van de Arendshaas iets te verlagen, deze was zoals door sommigen al opgemerkt vrij hoog, hebben we de hoeveelheid gebruikte hop verminderd. Daarnaast hebben we de tweede hopgift op 30 minuten verwijderd.

Reacties (23)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept IPA 10 liter (ArendsHaas)

 1. Andy schreef:

  Veelbelovend recept. Ik zet deze op mijn todo lijstje.

 2. Bram schreef:

  Je recept is onvolledig. Wat zijn de eigenschappen? Wat is het beginSG, wat is het zuurgehalte van de hoppen, etc.?

  De gist erbij doen op 23ºC is ook geheid vragen om problemen. Ik had eerst even het recept wat beter uitgewerkt en het brouwproces wat verder bestudeerd voordat je het recept had geplaatst.

  • Brouwbeest Luuk schreef:

   Hallo Bram,

   Bedankt voor je feedback. Het klopt dat onze recepten een aantal waardes missen. Hier ga ik binnenkort even naar kijken. Ons doel is om het recept zo simpel mogelijk te omschrijven maar zijn hier wellicht iets in doorgeslagen.

  • Menno schreef:

   Als je het recept onvolledig vindt, pas het naar hartelust aan, maak het een bier van op jouw volledige manier. Dat is het mooie van brouwen!

 3. Koen schreef:

  “40 gram Citra hop toevoegen aan het gistingsvat voor gedurende 5 dagen”

  Elke dag 8 gram? Ik ga dit vanavond proberen, maar dan in een kleiner gistflesje..

  • Brouwbeest Luuk schreef:

   Hallo Koen,

   Als ik jou was zou ik de hele hoeveelheid in één keer toevoegen 5 dagen voordat je het bier gaat bottelen. Ik zie nu dat ik deel wat beter kan formuleren. Succes! Ben benieuwd naar het resultaat.

 4. Jeff schreef:

  Dank voor het delen van het recept! Dit wordt de eerste IPA die ik ga brouwen. Ik houd je op de hoogte!

 5. Jan schreef:

  M79 Mangrove Jack Craft Series Yeast heet tegenwoordig Mangrove Jacks Liberty Bell Ale M36

 6. Casper schreef:

  Vraagje
  Voor 20 liter alle ingrediënten gewoon verdubbelen ?
  Gr Casper

 7. Jan schreef:

  Volgens Brouwhulp komt de IBU in dit recept uit rond de 170, dat is wel extreem… Klopt de hoeveelheid hop wel en wat is volgens jou de bitterheid van dit bier?

 8. Bastiaan schreef:

  Weet je inmiddels wat de begin en eind SG’s zouden moeten zijn?
  Welk alcoholpercentage zou dit recept opleveren?

  Wij hebben gisteren de dubbele hoeveelheid van bovenstaand recept gebrouwen en kwamen op een begin SG van 1070.

 9. Caspar schreef:

  Het lijkt alsof dit recept recent is aangepast? Tijdens koken wordt nu 45 gram Nugget toegevoegd. Maar bij de ingrediëntenlijst staat dat er in totaal slechts 20 gram Nugget nodig is, dus hier klopt iets niet. En bij de ingrediëntenlijst staat 65 gram Citra, maar tijdens koken wordt geen Citra gebruikt en bij de dryhop wordt 40 gram Citra gebruikt. Dit doet mij vermoeden dat er na 50 minuten koken niet 25 gram Nugget maar 25 gram Citra moet worden toegevoegd? Verder meen ik nog een paar aanpassingen t.o.v de vorige versie te zien: daarin werden 3 hopgiften gedaan tijdens het koken (namelijk ook na 30 minuten), nu slechts 2.
  Ik heb het vorige recept een keer gemaakt (noodgedwongen met Columbus en Simcoe), het werd een lekkere IPA, wel wat aan de donkere kant. Begin SG 1070, eind SG 1020.
  Ik ga hem nogmaals maken maar dan met wat minder Cara mout want ik las op meerdere plaatsen dat 10% Cara mout in een IPA wel aan de hoge kant is. En deze keer ga ik Citra en Mosaic.

  • Caspar schreef:

   Wat ook kan, is dat de hopgift van 20 gram Citra na 30 minuten koken per ongeluk is weggevallen. In dat geval klopt namelijk de 65 gram Citra in de ingrediëntenlijst. Maar nog steeds is er dan 45 gram Nugget nodig en in de lijst staat nu 20 gram.

  • Brouwbeest Frank schreef:

   Hoi Caspar,

   Scherp! We hebben inderdaad het recept gewijzigd omdat de IBU wel erg hoog was. Dit geldt ook voor een aantal andere van onze oudere recepten.
   Zoals je al had opgemerkt had de 25 gram Nugget na 50 minuten 25 gram Citra moeten zijn. Een foutje tijdens het wijzigen helaas dus bedankt voor de opmerking! De tweede hopgift op 30 minuten hebben we echter bewust verwijderd.

   Vriendelijke groeten,

   Frank

  • Caspar schreef:

   Gisteren eerste flesje geproefd en het smaakt heel erg goed. Wel heb ik dus enkele aanpassingen gedaan op het recept:
   als gist heb ik niet Mangrove Jack’s M36 gebruikt maar Safale US-05. Toen ik dit bier de eerste keer maakte gebruikte ik wel M36, maar het viel mij op dat er erg veel gist in de flesjes komt en dat zie ik opdwarrelen bij het uitschenken. Nu met US-05 zie ik dat totaal niet, die plakt op de bodem van de flesjes.
   Verder 1/4 van het pale ale mout vervangen door pilsmout maar ik geloof nioet dat ik daar veel van merk.
   En tenslotte heb ik gedryhopped (dwz na 1 week toegevoegd aan het gistvat) een combinatie van Citra, Amarillo en Simcoe in de verhouding 2:2:1 en in het 2e gistvat Citra, Mosaic en Simcoe ook in verhouding 2:2:1. Daarbij heb ik in totaal 4.5 gram hop per liter bier gebruikt bij het dryhoppen. Ik vind dat beider versies echt heel goed gelukt zijn. Inderdaad niet meer zo extreem bitter omdat jullie de hopgift na 30 minuten koken hebben geschrapt, dat is ook een verbetering.
   Mijn belangrijkste tip: gebruik als gist US-05 en niet M36.

 10. Caspar schreef:

  Ik heb dit onlangs aangepaste recept vandaag gebrouwen. Maar ik heb Mosaic 11.5% pellets gekozen ipv Nugget bellen. En als gist heb ik Fermentis Safale US-05 gekozen omdat ik merkte dat de Mangrove Jack M36 nogal veel flocculatie heeft, En veel gistsediment in de flesjes. De US-05 heeft ook gemiddeld een iets hogere vergistingsgraad dan M36. En ik heb het deel pale ale mout gesplitst in 25% pilsmout 2 EBC en 75% pale ale mout 4-7 EBC. Ik las dat het niet ongebruikelijk is om ook pilsmout te gebruiken bij IPA’s. En Pale Ale mout van 3 EBC is volgens mij niet te vinden. Ik heb de Viking Pale Ale mout 4-7 EBC van Brouwland gebruikt. Mijn verhouding: 2.5 kg pilsmout, 7.5 kg pale ale mout en 1 kg Caramout. Ik ben geeindigd met 28 liter in het gistvat. En de bitterhop heb ik al toegevoegd bij 80 graden na het filteren en spoelen, als First Wort Hop. Daarom ook wat extra genomen. Kortom ik heb eigenlijk best veel dingen aangepast, maar dit recept was wel mijn basis (voor de 2e keer). Terecht dat de hopgift na 30 minuten is geschrapt uit de vorige versie van het recept. Mijn IBU berekening van dat recept kwam flink ver boven de 100 en 75 IBU schijnt ongeveer de smaakdrempel te zijn. Mijn begin SG was nu 1072. Brouwzaalrendement 67%. Maar dat had ik verwacht dus ik heb in verhouding wat meer mout gebruikt dan het recept aangeeft, vandaar dat ik toch op 1072 kwam.

 11. Jeroen schreef:

  Dag Frank, heerlijk recept, dank je wel en wat een mooie site

  Heb hem wel wat aangepast

  Deel van de pale ale mout vervangen voor pils mout.
  De nugget vervangen door Columbus en als gist MJ M44 gebruikt.

  Vergist op 23 graden met na vijf dagen de koudhop van Citra voor 9 dagen.

  Mooi bier! Super basis recept dus!