De toekomst blond is het eerste bier van brouwerij De Toekomst. Het is een stevige blond met zijn 7,5% alc, gevaarlijk gezien het een mooie doordrinker is. Het bier is in vier brouwsessies ontwikkeld, het bier was eerst te zoet, eenmaal neutraal mocht hij voller, smaak aangepast met de aroma hop dosering en uiteindelijk koriander toegevoegd voor de finishing touch. Belangrijk om te vermelden is dat het opschalen effect heeft gehad op de smaak. De 1000 liter batch is aanzienlijk bitterder dan het 25 liter recept, de reacties erop waren positief dus dit hebben we aangehouden. Het thuisbrouwsel zou dus neutraler moeten smaken, wil je toch de bitterheid bereiken? Doseer dan meer hop bij de eerste hop gift. Eerder deelde Brouwerij de Toekomst al hun dubbel recept.
INGREDIËNTEN RECEPT BLOND
BROUWZOUTEN
- Afhankelijk van de locatie waar je woont bijsturen met CaCl2 en CaSO4
WATER
- 18 liter maischwater
- 20 liter spoelwater
MOUT
- 6600 gram Pilsmout (3 EBC)
HOP
- 70 gram Styrian Golding pellets (3.9% alfa)
- 72 gram Saaz pellets (3% alfa)
GIST
- 1 zakje Fermentis S-04 of een ander neutraal gist
SUIKER
- 1200 gram kristalsuiker
- 150 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
EXTRA TOEVOEGINGEN
- 5 gram iers mos
- 3 gram koriander
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor dit blond bier?
MAISCHEN
Temperatuur (°C) | Tijd (min) |
53 | 5 |
68 | 60 |
78 | 5 |
Nadat het Maischschema voltooid is kan het spoelen beginnen.
SPOELEN
Verwarm 20 liter water tot 78 °C en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen moet er 30 liter in de ketel overblijven.
KOKEN (75 MINUTEN)
De kook bevat 2 hopgiften, de bitterhop Styrian Golding en aromahop Saaz. Na het koken houden we 25 liter over.
- Begin koken – 70 gram Styrian Golding pellets
- 20 minuten voor einde kook – 72 gram Saaz pellets
- 20 minuten voor einde kook – 5 gram iers mos
- 20 minuten voor einde kook – 3 gram koriander
- 5 minuten voor einde kook – 1200 gram kristalsuiker
KOELEN
Koel de wort, hiervoor is een koelspiraal ideaal. Zorg dat het wordt in beweging blijft het liefst met een pomp. Wanneer de wort 22 °C is wordt er een sample genomen en daarna gaat het bier in vrije val van de bodemklep in het ontsmette vergistvat. Door de val ontstaat er schuim en veel contact met zuurstof. Bij een juiste setting zit het schuim bijna tegen de deksel van het vergistvat. Het gist kan toegevoegd worden wanneer het vullen van het vergistvat begint.
VERGISTING
De vergisting is vaak goed te merken na 1 dag, er is dan serieuze activiteit te zien op het waterslot. Feitelijk is het bier uitgegist in 3 dagen, je kan dit testen door elke dag het SG te meten. Veel brouwers lageren op een ander vat, dat is echter geen noodzaak. Je kan er voor kiezen om het bier 3 weken op het vat te laten zitten en dan te bottelen.
BOTTELEN
Bij het bottelen is ontsmetten key, gebruik alcohol en een goed food-proof reinigingsmiddel. Maak een suikeroplossing met een klein beetje water en de 150 – 160 gram suiker. Hevel het bier over (zonder het uitgezakte gist) in het ontsmette vat en voeg de suikeroplossing toe. Hier is het van essentieel belang dat het bier goed gemengd wordt. Anders kan het zijn dat de suikeroplossing niet goed gehomogeniseerd is. Eenmaal gebotteld dient het bier op kamertemperatuur te staan. Na 10 dagen kan je het bier al proeven, het zal dan al een goede schuimkraag hebben maar is nog extreem jong.
Succes met brouwen en drinken van onze blond.
Hoe bereken je het precies uit als je 20 liter wilt brouwen ipv 25 en op welke temperatuur moet er vergist worden? Leuk recept! Wil het graag uitproberen!
Alles met 20/25 (of wel met 4/5) vermenigvuldigen!
even een vraagje mbt het volume:
als ik van dit recept 5 liter wil brouwen, kan ik dan tav de weergegeven hoeveelheden simpel een kwart hanteren ? En van de recepten van 10 liter de helft ?
Ik zou de hoeveelheden delen door 25 en vermenigvuldigen met 5 (als je 5 liter wilt)
Wat is een aan te raden vergistings temp?
Ik houd het zelf tussen de 20 en 22 graden.
Goedendag, ik heb een vraag over het spoelwater, is dit niet erg veel? Ik wil dit recept binnenkort gaan brouwen vandaar deze vraag.
Groet,
Rob van Regteren
Het lijkt wat veel maar klopt zo te zien wel.
In totaal gebruik je 18 (maisch) + 20 (spoel) = 38 liter water. Zo’n 7 kg hiervan blijft na het spoelen achter in je mout en zo’n 20% verdampt daarna tijdens het koken. Je houdt dan 0,8 * (38 – 7) = 24,8 liter over.
Het kan overigens prima zo zijn dat je meer of minder dan de 20 liter nodig hebt. Probeer vooral te mikken op die 30 liter vóór het koken.
Gebruiken jullie verse koriander blad, of gedroogd of bedoelen jullie koriander zaad?
Wij raden korianderzaad, voor het beste resultaat kun je de koriander het beste even kneuzen met bijvoorbeeld een vijzel.
Goedemiddag
Ben wel van Vlaanderen, is het biertje beschikbaar in België?
Zou je het recept kunnen aanpassen voor een batch van 500 liter. En eventueel een andere mout toevoegen (met mindering van de pilsmout)?
Wij houden contact!
Groetjes
Claude
ccb058@gmail.com
Schalen kan je doen met Brewfather. Succes
Gisteren dit bier gebrouwen maar big sg blijft steken op 1061. Wat heb ik verkeerd gedaan? Alle stappen gevolgd.
Gr Johan
Kan zijn dat je niet goed hebt geschroot. Of te snel gespoeld. Knijp de doorvoer maar zorg wel dat het blijft lopen.
Op welke temperatuur moet het gisten?
20 – 22 graden
Weten jullie zeker dat de hoeveelheid maiswater genoeg is? Ik krijg de mout niet volledig onder water.
De verhouding kloppen maar het kan zijn dat dit op jouw installatie niet lekker uitpakt. Dan kan je er voor kiezen om meer water te gebruiken en wat minder te Spoelen
Hoi,
Ik heb dit recept gebrouwen in de grainfather.
Alle waardes in de grainfather app gezet en geschaald naar de waardes die horen bij de grainfather.
Perfecte brouwdag gehad , alles klopt.
Ik heb alleen Nottingham gist gebruikt. Ik ben daar erg over te spreken.
Bedankt voor het delen van het recept.
Hoi,
Ik zou het ook graag eens proberen in de Grainfather.
Kan je even uitleggen wat je juist hebt aangepast om het in de app te steken?
Of eventueel uw grainfather recept delen?
Alvast bedankt.