Recept Black IPA 10 liter Spinnenwesp | Brouwbeesten

Recept Black IPA 10 liter (SpinnenWesp)

Gepost op : augustus 24, 2017   /   door

Hoeveelheid bier: 10 liter

Ingrediënten recept Black IPA

Mout

3000 Gram Pale Ale mout 5 EBC
450 Gram Pilsner mout 3 EBC
150 Gram Caramout 120 EBC
125 Gram Carafa Special III

Hop

50 Gram Nothern Brewer hopbellen
70 Gram Cascade hopbellen

Gist

Wyeast 1272 XL All American Ale (smackpack)

Suiker

Kristalsuiker 60 gram

Maischen

Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃

Spoelen

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

Koken (60 minuten)

Begin koken – 50 gram Northern Brewer toevoegen
Na 50 minuten – 40 gram Cascade toevoegen

Koelen

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 23℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

Gisten

Voeg de gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

Drooghoppen

30 gram Cascade hop toevoegen aan het gistingsvat voor gedurende 5 dagen.

Bottelen

Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is de Black IPA klaar om te drinken.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (3)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Black IPA 10 liter (SpinnenWesp)

  1. Rens Dik schreef:

    Coole overzichtelijk site! Ben in 1984 gestart met thuisbrouwen en dat heb ik een paar jaar gedaan. Andere hobbys hebben het brouwen destijds echter verdreven. Totdat tegenwoordig het brouwen weer erg populair is geworden en ik weer een set heb gekocht. Wil het samen met mijn zoon (1988) opnieuw gaan uitproberen. Hij en zijn vriendin zijn echte bierliefhebbers!

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Rens,

      Bedankt voor de complimenten. Veel plezier met het brouwen samen met je zoon! Dit zijn leuke dingen om samen te doen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met je nieuwe brouwset.

      Groeten Luuk

  2. Bart Peeters schreef:

    Hi brouwers, dit recept staat op de planning. vraagje, de “Carafa Special III” wat is hier de EBC van?