Voor de tweede keer deelt Het bierverbond een recept van één van hun lagerbieren. Het Bierverbond is gespecialiseerd in lagerbieren en deelt nu na hun Vienna Lager recept ook het recept van hun nieuwste bier 1841. Dit is een Duits Märzen bier. Met behulp van dit Märzen brouwrecept kan je zelf je eigen versie maken van dit Duitse bier.
INGREDIËNTEN RECEPT MÄRZEN
MOUT
- 2700 gram Dingemann Munich light (15 EBC)
- 1400 gram Swaen Lager (3 EBC)
- 700 gram Weyermann Barke Vienna (7 EBC)
- 250 gram Carapils (4 EBC)
HOP
- 70 gram Tettnanger pellets (3,3% alfa)
GIST
- 1 zakje Fermentis Saflager W-34/70
SUIKER
- 120 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
WATERBEHANDELING (OPTIONEEL)
Chloride/Sulfaat verhouding 1,5:1
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor deze märzen?
MAISCHEN
Verwarm 18 liter maischwater tot 62 graden en stort daarna de mout. Houdt daarna het volgende maischschema aan:
Temperatuur (°C) | Tijd (min) |
62 | 45 |
72 | 15 |
75 | 5 |
SPOELEN
Verwarm 10 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
VROEGE HOPGIFT
Een bijzonder aspect van dit recept is de hopgift. Waar we normaal gesproken de hop pas toevoegen bij het koken voegen we deze nu al toe na het spoelen.
Dus als je klaar bent met spoelen voeg je de 70 gram Tettnanger hop toe en verwarm je deze met de wort mee tot het kookpunt. De hop blijft tijdens het koken ook gewoon in de ketel.
KOKEN (90 MINUTEN)
Kook de wort 90 minuten. Tijdens dit even kan je even iets anders gaan doen want tijdens het koken voegen we niets meer toe.
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur rond de 12℃ en laat deze daarna in het gistingsvat kletteren.
VERGISTING
De 1841 is een lager, dit houdt in dat de vergisting op een lagere temperatuur plaatsvindt. Hiervoor zul je een vergistingskast of een ander koelmechanisme nodig hebben. Voeg de Fermentis Saflager W-34/70 toe aan de wort, stel de temperatuur in op 12℃ en laat deze voor 7 dagen op deze temperatuur staan. Verhoog daarna voor een periode van 14 dagen de temperatuur naar 15℃.
Na deze periode is het tijd om het bier te lageren. Hevel het bier over naar een lagervat en laat het voor een periode van 28 dagen staan op een temperatuur van 4℃.
BOTTELEN
Na dat lange wachten is het eindelijk tijd om je bier te bottelen. Gebruik hiervoor 6 gram bottelsuiker per liter bier. Eenmaal gebotteld heb je nog een week of drie geduld nodig om te genieten van je eigen versie van deze Märzen.