Nu we een aantal bieren hebben gebrouwen komen we steeds andere en nieuwe processen tegen. Een van die nieuwe dingen is het lageren van je bier. Tijdens onze eerste brouwavontuur met het Hema Bier Brouwpakket was deze stap nog niet inbegrepen. Hier lieten we de wort gewoon een aantal weken op kamertemperatuur in de gistingsfles staan. Het hele gistingsproces vindt dan plaats in hetzelfde vat of fles. De iets professionelere brouwer split dit in tweeën. Het gisten gebeurt zelf namelijk ook in twee fases. De hoofd- en nagisting. Het lageren gebeurd bij de nagisting. Voor het lageren wordt door de meeste thuisbrouwers een mandfles gebruikt.
Wat gebeurt er tijdens het lageren?
Tijdens het lageren is er weinig activiteit zichtbaar bij je toekomstige bier. Waar je tijdens de hoofdvergisting nog het waterslot regelmatig hoorde borrelen is dat hier niet meer het geval. Dit betekent echter niet dat er niets gebeurd in het lagervat. Tijdens het lageren geef je het bier de rust die het nodig heeft om op smaak te komen. Het bier krijgt in de mandfles de tijd om de laatste suikers om te zetten naar alcohol en zo het vergistingsproces af te ronden. Dit kan ook in het gistingsvat maar door het over te brengen naar de mandfles scheidt je het bier van de dode gistcellen. Deze kunnen een nare smaak aan je bier geven.
Een andere reden waarom veel brouwers lageren is het klaren van het bier. Door het bier voor een langere tijd weg te zetten zonder dat het contact heeft met de gistkoek zakken alle stoffen naar beneden. Dit zorgt voor een heerlijk helder bier. De duur hiervan is afhankelijk van het soort bier dat je brouwt. De tijd verschilt van 1 week tot 3 maanden. Hierna is tijd om je eigen brouwsel over te brengen naar de flesjes. In de flesjes vindt dan uiteindelijk de hergisting plaats. Deze zorgt voor de koolzuur.
Na het gisten, hevel ik mijn bier over naar een ander vat met waterslot, daar blijft het ongeveer drie weken in. Dan vul ik mijn fustjes van 5 liter. De rest op flesjes. Dat blijft zo een tijdje in een koele ruimte staan. Probleem toch teveel koolzuur ondanks dat ik geen suiker meer toevoeg voor de hergisting. Flesjes knallen uit elkaar en de fustjes vervormen. Geen idee hoe het komt. Eenmaal het gas eruit en op nieuwe fustjes is het prima bier om te tappen. De fustjes en flesjes zijn nieuw.
Hi Jan,
Als de flesjes uit elkaar knallen is er toch nog iets van vergisting gaande in de fles. Dit kan meerdere redenen hebben maar de meest voor de hand liggende is dat er toch te vroeg is gebotteld. Maak je ook wel eens metingen?