Laurier kennen we als het kruid dat je vindt in ieder stoofpotje. Het geeft een sterke smaak af, maar de blaadjes zelf zijn te hard om te eten. Maar je kan ook bier brouwen met laurier.
De laurierstruik komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Denk hierbij aan Griekenland, Turkije en Georgië.
Voor de oude Romeinen stond de laurier symbool voor de overwinning. Wie een veldslag gewonnen had, werd getooid met een lauwerkrans. Zo wordt Julius Caesar vaak afgebeeld met zo’n krans op zijn hoofd.
Dit smaakvolle kruid kan een interessante toevoeging zijn aan je zelf gebrouwen bier!
Hoe gebruik je laurier tijdens het brouwen?
Laurier is een vrij sterk kruid en kan makkelijk overheersen. We raden dan ook niet te veel te gebruiken. Het kruid kan het beste worden gebruikt in donkere bieren zoals porters en stouts zodat de smaak een beetje in balans blijft. Gebruik maximaal één blaadje per 10 liter en kook het de laatste 5 tot 10 minuten mee.
Ik heb een keer een gruitbier gemaakt waarin 2 gram laurier op 10 liter ging. (naast gagel en nog wat andere kruiden). De laurier is net niet overheersend, mede omdat de gagel ook duidelijk waarneembaar was. Mijn vrouw herkende de laurier niet meteen maar vond wel dat het een perfect biertje voor bij de zuurkool zou zijn 😉