Kruiden toevoegen aan bier is van alle tijden. Enkele voorbeelden hiervan zijn sinaasappelschillen, kruidnagels en steranijs. Wij hebben uitgezocht hoe je het beste bier kan brouwen met koriander of korianderzaad. Dit is één van de meeste gebruikte kruiden in bier. Koriander is een kruid dat zijn oorsprong kent uit het gebied rond de middellandse zee. Naast dat het gebruikt wordt in de Aziatische keuken is het een gebruikelijk ingrediënt bij Belgische bieren. Koriander wordt vooral toegevoegd aan witbier en bockbier. Ook in de dubbels en tripels misstaat het gebruik van dit kruid niet. In principe kan je koriander toevoegen aan alle brouwsels die je maakt, maar het past beter bij het ene biertype dan bij het ander. Koriander geeft een fris citrus aroma aan het bier, ideaal met de zomermaanden in het vooruitzicht.
Gesponsord
Wil jij zelf brouwen met koriander?
Hoe brouw je bier met koriander
Voor het beste resultaat kan je het beste het korianderzaad vermalen. Zo komen de stoffen die de frisse smaak geven vrij. Je hebt maar heel weinig nodig om de invloed van de koriander te kunnen proeven. Wij raden aan om tussen de 2 en 5 gram te gebruiken per 10 liter bier. Het is natuurlijk wel interessant om een keer met meer koriander te brouwen, puur om te kijken hoe groot de invloed van één kruid kan zijn. De gemalen koriander laat je de laatste 5 tot 10 minuten meekoken. Dit is genoeg om de aroma’s uit de zaden te krijgen. Een andere manier om de aroma’s uit het korianderzaad te halen is om ze toe te voegen tijdens het koelproces. Als je hier voor kiest, kook ze dan niet mee. Een goede manier om te testen is om koriander 5 minuten te koken in een laagje water en dit aan een bestaand bier toe te voegen. Zo proef je snel de invloed van de koriander.
Brouwerijen die bier brouwen met koriander
La Chouffe – Brouwerij Achouffe
Paasij – Brouwerij t’IJ
Kutbier – Brouwerij boegbeeld
Zeezuiper – Scheldebrouwerij
Lentebier – Jopen