We weten inmiddels dat er veel brouwerijen zijn die van hartenlust experimenteren met bijzondere ingrediënten. Ik heb het dan niet over bijzondere kruiden, maar vooral over de plek waar het ingrediënt vandaan komt. Zo werden er afgelopen jaar bieren gebrouwen met pluisjes uit baarden en zelfs met vaginale bacteriën. Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Australische brouwers een bier hebben weten te brouwen met behulp van hun eigen navelpluis. Als trotse eigenaren van een flinke dosis navelpluis is onze interesse direct gewekt. De 7 Cent Brewery heeft het bijzondere bier de toepasselijke naam Belly Button Beer gegeven. Hoewel alleen de gedachte aan dit bier sommige mensen al laat kokhalzen is het in werkelijkheid allemaal wat minder spannend. Volgens de brouwers is hun bier het best te typeren als een aangenaam Belgisch witbier.
Hoe de brouwerij bier maakte met navelpuis
Ondanks onze bovenmatige interesse in dit bier tastte we tot nu toe in het duister hoe je bier brouwt met navelpluis. Wat blijkt, ze voegen natuurlijke de donzige pluisjes helemaal niet toe. Maar wat doen ze dan wel? Nou, ze hebben simpelweg gezocht naar sporen van gist in hun navelpluis. Bij 7 Cent Brewery werken drie brouwers waarvan ze de navelpluis hebben gebruikt. Ze hebben in elk van de drie sporen van gist gevonden en deze op kweek gezet. Met deze drie gisten hebben ze vervolgens verschillende bieren gebrouwen. Het gist wat de beste smaak opleverde hebben ze uiteindelijk doorgekweekt tot ze genoeg hadden om een grote batch te kunnen brouwen. Van welke brouwer het gist afkomstig is wil de 7 Cent Brewery niet zeggen. Maar duidelijk is wel dat er een klein stukje van de brouwers DNA in het bier zit. Het bier wordt dit jaar nog gelanceerd tijdens een groot bierfestival in Australië.
Waarom bier met navelpluis?
Het antwoord van de brouwers is simpelweg: waarom niet? En ook wij sluiten ons hier geheel bij aan.