Brouwen zonder koelen | Brouwbeesten

Brouwen zonder koelen – een Australische trend

Gepost op : januari 17, 2019   /   door

Schoonmaken, maischen, spoelen, koelen… Er gaat boel water doorheen op een brouwdag. In Nederland staat we er niet zo vaak bij stil, maar het drinkwater en de kwaliteit ervan dat uit de kraan komt is lang niet vanzelfsprekend. Afgelopen zomer was echter een uitzondering. Vanwege de lang aanhoudende droogte kregen we het dringende advies om minder water te gebruiken en te stoppen met, bijvoorbeeld, het sproeien van de tuin.

Dat water niet vanzelfsprekend is weten ze in andere delen van de wereld maar al te goed, en het besparen van water is daar dan ook meer noodzaak dan een groene hobby. Een goed voorbeeld is Australië waar de thuisbrouwer toch wat zuiniger met z’n water om moet gaan. Het is dan ook niet gek dat daar de afgelopen jaren een nieuwe waterbesparende trend is ontstaan: no chill brewing.

No chill brewing – brouwen zonder koelen

Als je een aantal keer gebrouwen hebt weet je dat het belangrijk is om je wort zo snel mogelijk te koelen. Zo voorkom je infectie en bereik je de temperatuur waarop je de gist kan toevoegen. In het begin doe je dit misschien met een ijsbad maar later waarschijnlijk met een koelspiraal of platenwisselaar. Het probleem is dat je bij deze manier van koelen erg veel water verspild. Reden genoeg voor de Australiërs om een alternatief te zoeken. Wat is dan dat alternatief? Nou, gewoon helemaal niet koelen!

In plaats van het onderdompelen van de koelspiraal en liters koud water te verspillen hevelen ze de kokend hete wort over in speciale jerrycan die voedselveilig is en de hoge temperatuur aan kan. Daarna gaat dop er op ze en is het wachten maar. Wachten totdat de wort vanzelf is afgekoeld. Dit kan wel 24 uur duren. Na deze periode giet je de wort over in je vergistingsvat, voeg je je gist toe en zorg je voor goede beluchting. Daarna verloopt het proces zoals gewoonlijk.

Deze waterbesparende methode is door brouwers gedoopt tot de “no chill” methode en lijkt aan populariteit te winnen. Toch zit er naast voordelen ook nadelen aan en is er terecht kritiek.

De voor- en nadelen van no chill brouwen

Laten we beginnen met de voordelen. Allereerst bespaart deze methode dus veel water en daar is veel voor te zeggen. Als je met pijn in je hart je koelwater het riool in spoelt is het no chill brouwen misschien dus wel iets voor je om te proberen. Ten tweede bespaart het no chill brouwen tijd. Koelen duurt over het algemeen namelijk best lang, en door de deze stap over te slaan en gewoon een dag later je gist toe te voegen wordt je brouwdag aanzienlijk korter. Over gist gesproken, met no chill brouwen is het mogelijk om een giststarter te maken met de wort die je op je brouwdag gemaakt en die dan een dag later aan je bier toe te voegen. Leuk hè?

Dan nu de nadelen: smaakafwijkingen en troebel bier. Door critici van deze methode worden verschillende mogelijke smaakafwijkingen genoemd waarvan er door de gebruikers één wordt bevestigd. Namelijk een grassige nasmaak bij bieren met erg veel hop. Dit komt omdat de oliën uit de hop door het overslaan veel langer blootgesteld worden aan warmte waarbij deze bijsmaak kan ontstaan. Bij bieren met weinig hop, als we de no chill-brouwers mogen geloven, is dit effect echter niet merkbaar.

Ben jij na het lezen over no chill brouwen geïnspireerd om het ook eens te proberen? Of zie je voornamelijk risico’s? Laat vooral je mening achter!

Reacties (5)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Brouwen zonder koelen – een Australische trend

  1. Joop Nohlmans schreef:

    Ik brouw al 6 jaar zonder te koelen. Meer dan 200 brouwsels zo gemaakt waarbij de hete wort in het gistvat gaat, goed afgedekt met dubbele handdoek en in de koelcel. Na 12 uur beluchten en de gist erbij. Nog nooit problemen of infecties gehad. Gaat prima.
    Reden was dat ik altijd in de avond brouw en het koelen dus teveel tijd kost. Nu doe ik niet anders.

    Joop

  2. Erik schreef:

    kun je niet voordat je alles laat afkoelen de hop verwijderen door deze in een apart netje in de vloeistof te doen?

  3. Frank van Roij schreef:

    Sinds een half jaar probeer ik bier te brouwen, met wisselend succes.
    Ik brouw ongeveer tussen de 3 en 5 liter per keer.
    Ik heb nu 2x de no chil manier geprobeerd en dat is goed bevallen.
    De voornaamste reden was dat ik simpeler wil brouwen minder toeters en bellen.
    Was ik al gestopt met temperatuur stappen, maar gewoon langzaam opwarmen tot 78 gr.
    Nu geen koelen meer, en ik kan niet zeggen dat ik het beter of slechter vind dan voorgaande brouwsel.
    Met plezier probeer ik gewoon een smakelijk simpel biertje te brouwen.

  4. Leon Schellekens schreef:

    Leuk om dit te lezen. Temeer we wij dit al jaren doen. Koken, deksel op de ketel, dan naar “huis”, de volgende dag in het gistvat. Het is iedere keer een succes. Dit alles onder de noemer; natuurlijk gekoeld bier van no-nonsense huisbrouwerij de “De Blauwe Ketel”.

  5. Jan schreef:

    ik ben helemaal om voor No chill brouwen! ik heb geen troebel bier. vind de gras smaak ook erg meevallen.
    Maar voor alles geld wat is jou smaak.