recept 10 liter winterbier | brouwbeesten

Recept Winterbier 10 liter (VarkensHert)

Gepost op : oktober 30, 2016   /   door

Start SG
1.087
Eind SG
1.017
ABV
8.6%
IBU
39
EBC
38 
Bierstijl: Winterbier
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Ingrediënten recept Winterbier

Mout

Pale ale mout 3000 gram 5 EBC
Caramout 250 gram 120 EBC
Chocolademout 40 gram 1000 EBC

Hopbloemen

30 Gram Northern Brewer (7%)

Gist

Wyeast Belgian Trappist High Gravity 3787 XL

Suiker

Kristalsuiker 350 gram
Kristalsuiker 60 gram (voor bottelen)

Specerijen (optioneel)

Kaneelstokjes 3 gram

Maischen

Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃

Spoelen

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

Koken (60 minuten)

Begin koken – 25 gram Northern Brewer hop toevoegen
Na 50 minuten – 5 gram Northern Brewer hop toevoegen
Na 50 minuten – 350 gram suiker toevoegen
Na 55 minuten – 3 gram kaneelstokjes toevoegen

Koelen

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 23℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

Gisten

Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

Bottelen

Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is het winterbier klaar om te drinken.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (4)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Winterbier 10 liter (VarkensHert)

  1. Marc schreef:

    Ik heb dit bier gebrouwen.
    Na 2 weken de fles geopend.
    Koolzuur zit er in maar het schuim is weinig en verdwijnt zeer snel.
    Smaak is wel goed.

  2. marcel schreef:

    heerliijk bier na anderhalf week op de fles al heerlijk te drinken beetje aangepast ik heb 1kg kandijsuiker op 20 liter toegepast

  3. Wouter schreef:

    Wat was je alfazuur van de hop?

  4. Stefan schreef:

    Hi Vraagje,
    Je gebruikt gist:
    Wyeast Belgian Trappist High Gravity 3787 XL
    Heb je in dit recept het volledige zakje gebruikt?
    Bij mijn weten kan deze tot 20 liter gebruikt worden namelijk.