Ingrediënten recept Winterbier
Mout
Pale ale mout 3000 gram 5 EBC
Caramout 250 gram 120 EBC
Chocolademout 40 gram 1000 EBC
Hopbloemen
30 Gram Northern Brewer (7%)
Gist
Wyeast Belgian Trappist High Gravity 3787 XL
Suiker
Kristalsuiker 350 gram
Kristalsuiker 60 gram (voor bottelen)
Specerijen (optioneel)
Kaneelstokjes 3 gram
Maischen
Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.
Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃
Spoelen
Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
Koken (60 minuten)
Begin koken – 25 gram Northern Brewer hop toevoegen
Na 50 minuten – 5 gram Northern Brewer hop toevoegen
Na 50 minuten – 350 gram suiker toevoegen
Na 55 minuten – 3 gram kaneelstokjes toevoegen
Koelen
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 23℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
Gisten
Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
Bottelen
Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is het winterbier klaar om te drinken.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Ik heb dit bier gebrouwen.
Na 2 weken de fles geopend.
Koolzuur zit er in maar het schuim is weinig en verdwijnt zeer snel.
Smaak is wel goed.
heerliijk bier na anderhalf week op de fles al heerlijk te drinken beetje aangepast ik heb 1kg kandijsuiker op 20 liter toegepast
Wat was je alfazuur van de hop?
Hi Vraagje,
Je gebruikt gist:
Wyeast Belgian Trappist High Gravity 3787 XL
Heb je in dit recept het volledige zakje gebruikt?
Bij mijn weten kan deze tot 20 liter gebruikt worden namelijk.