De stout, een heerlijk donker bier waar je de tijd voor neemt. Één van onze favoriete biersoorten. Hieronder vindt je het recept dat wij hebben gebruikt voor onze eerste stout. We hebben gekeken naar de ingrediënten die vaak worden gebruikt bij stout en hier een eigen recept voor geschreven. Om goed de impact van bepaalde stoffen te kunnen proeven hebben we er voor gekozen om te werken met weinig verschillende ingrediënten. Dit zorgt voor een stoutrecept dat bij uitstek geschikt is voor de beginnende thuisbrouwer. Je kan het recept precies uitvoeren zoals aangegeven, maar het staat natuurlijk vrij om je eigen creativiteit er op los te laten. Wij zijn erg benieuwd naar jullie variaties op ons recept stout.
Hoeveelheid bier: 10 liter
Ingrediënten recept stout
mout
2800 Gram Pils mout 3 EBC
350 Gram Caramout 60 EBC
175 gram chocolademout 1000 EBC
Hop
40 Gram East Kent Goldings hop (5,7%)
Gist
Fermentis Safale S-04 11,5 gram
Suiker
Kristalsuiker 60 gram
Maischen
Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.
Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃
Spoelen
Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
Koken (90 minuten)
Begin koken – 30 Gram hop toevoegen
75 minuten koken – 10 Gram hop toevoegen
Koelen
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 23℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
Gisten
Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
Bottelen
Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is je eigen stout klaar om te drinken.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Update 25-04-2020: Recent hebben we dit recept bijgewerkt. De hoeveelheid gebruikt hop is verlaagd naar 40 gram zodat de IBU meer in de buurt komt bij wat toepasselijk is voor deze bierstijl.
Beste Brouwbeesten,
Ik wil dit recept eens na gaan brouwen 🙂 zou je kunnen vertellen hoeveel alfazuur de easy kent holdings hop toen was zo dat ik het nu kan vergelijken?
En is het bier ook goed donker? Als ik de ingrediënten invoer op brouwhulp verwacht die een kleur van 45 EBC, kan zijn dat ik iets verkeerd doe natuurlijk!
Ben benieuwd naar je reactie!
Groeten
Beste Brouwbeesten,
Ik wil dit recept ook graag eens proberen, maar als beginner is me niet helemaal duidelijk hoe ik het maischschema moet zien.
Wat wordt er bedoeld met 50-58 graden 10 minuten en 61-63 graden enz.
Moet ik daar tussen blijven of is het opwarmen naar 58 graden en daar 10 minuten blijven
bij voorbaat dank voor uw reactie
Henk
Hallo Henk,
Dit is inderdaad tussen de 50-58 graden. Wij verwarmen vaak tot 58 en voegen dan de mouten toe. De temperatuur zal dan iets zakken maar dat maakt dan niet uit. Dit hou je dan gewoon 10 minuten vast.
Hartelijk dank Luuk,
We gaan in het weekend weer lekker in de pan roeren. 🙂
Vandaag het recept gebrouwen, ik heb een vraag, wat is de ideale vergistingstemperatuur? Ik lees voor een stout, 18 graden.