Recept session ipa 10 liter stokpaardje | Brouwbeesten

Recept Session IPA 10 liter (Stokpaardje)

Gepost op : augustus 12, 2019   /   door

Start SG
1.042
Eind SG
1.012
ABV
3.9%
IBU
71
EBC
22 
Bierstijl: session ipa
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Ben je op zoek naar een biertje met wat minder alcohol dan kom je al snel uit bij de populaire session bieren. Op zichzelf is de “session” geen stijl maar geeft het aan dat het bier een lager alcoholpercentage heeft dan de stijl normaal gesproken heeft. Om dit te lagere percentage te bereiken wordt vaak minder mout gebruikt maar hierdoor kan het waterig worden en smaak verliezen. Om dit te compenseren kan je gebruik maken van andere moutsoorten, een ander maischschema of, bijvoorbeeld, meer hop. Daarmee komen we meteen aan bij het paradepaardje van de session bieren: de Session IPA. De IPA is namelijk bij uitstek geschikt om smaakverlies op te vangen met gebruik van extra hop. Zo ontstaat dus een doordrinkbaar, fris en fruitig bier.
Wil je zelf aan de slag met deze stijl? Probeer dan onderstaande recept of gebruik het ter inspiratie voor je eigen recept.

INGREDIËNTEN RECEPT SESSION IPA 10 LITER

MOUT

  • 800 gram Pale Ale mout (3 EBC)
  • 800 gram Munich Light (14 EBC)
  • 200 gram Cara 120 (120 EBC)
  • 300 gram Tarwevlokken (2 EBC)

HOP

  • 16 gram Columbus (12,8% alpha)
  • 12 gram Ekuanot (14,8% alpha)
  • 28 gram Ekuanot (14,8% alpha)

GIST

  • 10 gram Mangrove Jack’s M44 U.S. West Coast

SUIKER

  • 60 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

MAISCHEN

Verwarm 8 liter water tot 50℃ om te kunnen beginnen met maischen. Voeg zodra je deze temperatuur hebt bereikt de mout toe en houd onderstaande schema aan.

Fase 1 50 ℃ 10 min
Fase 2 67 ℃ 60 min
Fase 3 78℃

Wanneer de wort 78℃ heeft bereikt kun je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 6 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je starten met koken.

KOKEN (60 MINUTEN)

De wort moet 60 minuten koken. Voeg op de volgende momenten de hop toe:

  • Start koken: 16 gram Columbus bij start koken
  • Ná 55 minuten: 12 gram Ekuanot

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

VERGISTEN

Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

DROOGHOPPEN

Voeg de laatste 5 dagen van de vergisting 28 gram Ekuanot hop toe aan het gistingsvat.

BOTTELEN 10 LITER [STIJL]

Is je Session IPA uitgegist? Voeg dan 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel daarna de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is je bier klaar om te drinken.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.