Ben je op zoek naar een biertje met wat minder alcohol dan kom je al snel uit bij de populaire session bieren. Op zichzelf is de “session” geen stijl maar geeft het aan dat het bier een lager alcoholpercentage heeft dan de stijl normaal gesproken heeft. Om dit te lagere percentage te bereiken wordt vaak minder mout gebruikt maar hierdoor kan het waterig worden en smaak verliezen. Om dit te compenseren kan je gebruik maken van andere moutsoorten, een ander maischschema of, bijvoorbeeld, meer hop. Daarmee komen we meteen aan bij het paradepaardje van de session bieren: de Session IPA. De IPA is namelijk bij uitstek geschikt om smaakverlies op te vangen met gebruik van extra hop. Zo ontstaat dus een doordrinkbaar, fris en fruitig bier.
Wil je zelf aan de slag met deze stijl? Probeer dan onderstaande recept of gebruik het ter inspiratie voor je eigen recept.
INGREDIËNTEN RECEPT SESSION IPA 10 LITER
MOUT
- 800 gram Pale Ale mout (3 EBC)
- 800 gram Munich Light (14 EBC)
- 200 gram Cara 120 (120 EBC)
- 300 gram Tarwevlokken (2 EBC)
HOP
- 16 gram Columbus (12,8% alpha)
- 12 gram Ekuanot (14,8% alpha)
- 28 gram Ekuanot (14,8% alpha)
GIST
- 10 gram Mangrove Jack’s M44 U.S. West Coast
SUIKER
- 60 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
MAISCHEN
Verwarm 8 liter water tot 50℃ om te kunnen beginnen met maischen. Voeg zodra je deze temperatuur hebt bereikt de mout toe en houd onderstaande schema aan.
Fase 1 50 ℃ 10 min
Fase 2 67 ℃ 60 min
Fase 3 78℃
Wanneer de wort 78℃ heeft bereikt kun je beginnen met spoelen.
SPOELEN
Verwarm 6 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je starten met koken.
KOKEN (60 MINUTEN)
De wort moet 60 minuten koken. Voeg op de volgende momenten de hop toe:
- Start koken: 16 gram Columbus bij start koken
- Ná 55 minuten: 12 gram Ekuanot
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
VERGISTEN
Voeg het zakje gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
DROOGHOPPEN
Voeg de laatste 5 dagen van de vergisting 28 gram Ekuanot hop toe aan het gistingsvat.
BOTTELEN 10 LITER SESSION IPA
Is je Session IPA uitgegist? Voeg dan 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel daarna de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is je bier klaar om te drinken.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Hoi, wil deze komende week eens gaan proberen met citra in plaats van ekuanot, die heb ik nog. Nu lijkt 14 liter water me best weinig. Ik heb afgelopen weekend een blonde gebrouwen en had 17 liter nodig om tot 1 liter in het vat te komen. 3 liter verdamping, 2,5 liter in het bostel en dan nog de restverliezen in hop, trub en ketel. Met 14 als start ga ik dik onder de 10 komen lijkt me?
Heb je deze nog gemaakt? En op hoeveel litet kwam je uit? Ik wil deze ook gaan brouwen.
Goedemiddag
Jullie geven aan 60 minuten Maischen.
Alleen fase 1 duurt 10 minuten en fase 2 duurt 60 minuten.
Gaat dit goed ?
Hoe lang op 78 graden ?