recept kamiel polygoon vanilla brown ale | Brouwbeesten

Recept Kamiel – Polygoon | Vanilla Brown Ale

Gepost op : januari 15, 2020   /   door

Start SG
1.067
Eind SG
1.002
ABV
9.5%
IBU
25
EBC
70 
Bierstijl: Sterk bruin
Maischtijd:  90 min
Kooktijd:  75 min
Hoeveelheid bier: 25 liter
Brouwzaalrendement: 70%

De Kamiel is het derde bier dat de Belgische brouwerij Polygoon op de markt heeft gebracht. Het is een vanilla brown ale met veel karamelmouten en verschillende kruiden. Volgens de brouwers is dit bier er één om lang te bewaren zodat de smaken helemaal tot hun recht komen. Succes met het brouwen van het recept Kamiel.

INGREDIËNTEN RECEPT VANILLA BROWN ALE

WATER

 • 22,5 liter maischwater
 • 15 liter spoelwater

MOUT

 • 6300 gram Pilsmout (3 EBC)
 • 1300 gram Special B MOUT (260-320 EBC)
 • 700 gram Cara mout (120 EBC)
 • 80 gram Chocolade mout (900 EBC)

HOP

 • 65 gram Styrian Golding pellets (3,2% alfa)

KRUIDEN

 • 1,5 gram korianderzaad
 • 2 gram kaneelpoeder
 • 6 gram Iers mos
 • 1,75 gram vanillestokjes

GIST

 • 1 zakje Safale BE-256
 • 1 zakje Brewferm Champ (Champagnegist)

SUIKER

 • 175 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
 • 500 gram sucrose (bijvoorbeeld witte kandijsuiker)

MAISCHEN

Verwarm de 22,5 liter maischwater voor naar 67°C en stort vervolgens de mout erbij. Houd daarna het volgende maischschema aan:

Temperatuur (°C)Tijd (min)
6750
7230
7810

SPOELEN

Verwarm 15 liter water tot 80℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Laat dit voor een periode van 30 minuten uitlekken.

KOKEN (75 MINUTEN)

Bij de Kamiel wordt enkel gebruik gemaakt van een bitterhop en geen aromahop. Wel worden er aan het einde van de kook enkele kruiden toegevoegd. Houd de volgende tijden aan:

 • Begin koken – 65 gram Styrian Golding pellets
 • Laatste 15 minuten – 1,5 gram gemalen korianderzaad
 • Laatste 15 minuten – 2 gram kaneelpoeder
 • Laatste 15 minuten – 6 gram Iers mos

WHIRLPOOLEN

Whirlpool voor een periode van 10 minuten zodat hopresten en eiwitten onderin het midden van de brouwketel neerslaan. Dit maakt het overhevelen van de wort naar het vergistingsvat eenvoudiger.

KOELEN

Koel na het koken de wort zo snel mogelijk af naar 25°C. Dit gaat het beste met een koelspiraal. Zodra de wort deze temperatuur heeft bereikt kun je beginnen met overhevelen naar het ontsmette gistingsvat. Laat hierbij de wort in het vergistingsvat kletteren zodat er voldoende zuurstof bijkomt voor de vergisting. Voeg hierna de Safale BE-256 gist toe.

VERGISTING

Bij de Kamiel worden er twee vergistingsstappen uitgevoerd met verschillende gisten. Daarna wordt het bier ook nog gelagerd.

De hoofdvergisting duurt ongeveer 7 dagen en verloopt op een temperatuur van 20℃. Aan het begin van de hoofdvergisting zal je SG ongeveer 1.067 zijn. Bij een SG van ongeveer 1.015 kun je overgaan naar de tweede vergistingsstap.

Voeg voor de tweede vergisting de Brewferm Champ en de 500 gram sucrose toe. Met deze champagnegist zal het bier ver doorgisten. Voer deze stap wederom op 20℃ uit voor 7 dagen.

VANILLE-EXTRACT

Bij het bottelen van de Kamiel voegen de brouwers vanille-extract toe. Dit kan je maken door de vanillestokjes open te snijden en het merg te mengen in een 40% alcoholoplossing. Hiervoor kan je bijvoorbeeld wodka of rum gebruiken. Dit mengsel moet je minimaal twee weken laten staan. Het is dus verstandig dit te maken ná de tweede vergistingsstap zodat het tegelijk met het lageren klaar is.

LAGEREN

Na de tweede vergistingsstap kan het bier worden gelagerd. Hevel het bier hiervoor over naar een ontsmet vat en laat het voor nog een periode van 19 dagen rusten op een temperatuur van 12℃. Hierdoor wordt het bier mooi helder.

BOTTELEN

Na het lageren kan de Kamiel eindelijk worden gebotteld. Los hiervoor 7 gram suiker per liter bier op in een klein beetje water. Hevel het bier over naar een ander, ontsmet, vat en voeg de suikeroplossing en het vanille-extract er aan toe. Verdeel daarna het bier over ontsmette flesjes en plaats de kroonkurken. Het bier moet nu nog minimaal twee weken staan voordat je het kan drinken. Aldus de brouwers wordt het bier met de tijd echter steeds lekkerder dus bewaar vooral wat flesjes voor een langere periode!

OPMERKINGEN VAN DE BROUWER

De moeilijkheid van dit recept zit hem vooral in het feit dat we een dubbele vergisting uitvoeren, met extra kristalsuiker en dan nog eens die alcoholoplossing toevoegen. Om die reden heeft het ook niet veel zin meer om de schijnbare einddensiteit te meten, want dat wordt wat scheefgetrokken door die toevoegingen. Staar je dus niet blind op de eind-SG.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl.

Reacties (13)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Kamiel – Polygoon | Vanilla Brown Ale

 1. Johan schreef:

  Beste,
  Ik ben ontzettend benieuwd hoe dit bier smaakt. Helaas is er schijnbaar geen voorraad om te bestellen en wil ik het graag zelf gaan brouwen.
  Vraag is hoeveel ml alcohol 40% moet ik gebruiken om de vanille in op te lossen.

  Alvast dank, Johan.

 2. Siem schreef:

  Het biertje gebrouwen ,in het begin over heerst de wodka al met al een heerlijk zwaar bier .
  Veel lof gekregen van de mensen die hem geproefd hebben,👍👍

 3. Siem schreef:

  Sorry Johan 35 cl

  • Johan schreef:

   Dank je Siem, aangezien de wodka met 350 ml al overheerst zal ik zeker niet meer gaan gebruiken.
   Dank voor je reactie.

   Gr Johan

 4. Evert schreef:

  Gaaf dit soort recepten. Toppie

 5. Rick schreef:

  Hallo,

  Ik ben nogal nieuw in het brouwen van bier. Ik heb er al diverse gebrouwen en ook redelijk gelukt. Dit lijkt me een interessant recept om te proberen.

  Mag je dit recept ook zomaar halveren zodat je een iets kleinere batch krijgt?

  Groetjes Rick

 6. Michel schreef:

  Ik heb een brouwsessie voor dit bier in de planning, maar vroeg me nog twee dingen af:
  1. Op welke manier wordt de sucrose (ik heb kandijbrokken) opgelost?
  2. Wordt het jongbier na de eerste vergisting overgeheveld of gaat de nieuwe gist met de suiker in het vat van de eerste vergisting?

  Michel

 7. Peter schreef:

  hoe voeg je bij de 2e vergistingstap de sucrose toe? opgelost in een beetje water of erdoor strooien en roeren?