recept golden ale goudhaantje | Brouwbeesten

Recept Golden Ale – Goudhaantje

Gepost op : april 7, 2020   /   door

Start SG
1.047
Eind SG
1.009
ABV
5%
IBU
24
EBC
16 
Bierstijl: Golden Ale
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 21 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Goud van kleur, doordrinkbaar, citrusachtige aroma’s en een alcoholpercentage van 5%. Dit is de korte beschrijving van dit golden ale recept van het Goudhaantje. We hebben het geschreven voor 21 liter, wil je meer of minder brouwen kan je het gewoon vermenigvuldigen. Gebruik dit recept golden ale als houvast voor je eigen Goudhaantje, brouw het exact hetzelfde of pas het aan naar je eigen wensen. Succes met brouwen!

INGREDIËNTEN GOLDEN ALE

MOUT

3400 Gram Pils mout 3 EBC
1200 Gram Vienna mout 10 EBC
250 Gram Cara 120 mout 120 EBC

Hop

23 gram Centennial pellets (8% Alpha)
42 gram Azacca pellets (13,2% Alpha)

Gist

SafAle US-05 (2 zakjes)

Suiker

Kristalsuiker 120 gram (bottelsuiker)

Gesponsord

Ingrediënten nodig voor deze golden ale?

MAISCHEN

Verwarm 16 liter water tot 65℃ en voeg alle mouten toe aan het water. De temperatuur zal hierdoor zakken tot net onder de 62℃. Houdt hierna het volgende maischschema aan:

  • 45 minuten op 62℃
  • 15 minuten op 72℃
  • 1 minuut op 78℃

Als de uitmaischtemperatuur van 78℃ is bereikt kan je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 14 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen hou je ongeveer 25 liter over. Hiermee kan je starten met kookproces.

KOKEN (60 MINUTEN)

Bij het Goudhaantje hebben we de wort 60 minuten gekookt. Bij start van de kook kun je 23 gram Centennial toevoegen aan de wort. Na het koken zet je het gas of de ketel uit en voeg je 42 gram Azzaca toe. Deze blijft erin zitten tijdens het koelen. Je houd je ongeveer 21 liter over.

KOELEN

Koel de wort nu zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren. Op deze manier komt er zuurstof in het bier waardoor de gist goed zijn werk kan doen.

GISTEN

Bij ’t Goudhaantje hebben we gebruik gemaakt van de SafAle US-05. Voeg de gist toe aan de wort en schud daarna met het gistingsvat om de gist goed te verdelen. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen

BOTTELEN

Als het bier is uitgegist, is het tijd om te bottelen. Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na een week of 4 is jouw eigen versie van ’t Goudhaantje goed te drinken.

Reacties (7)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Golden Ale – Goudhaantje

  1. Jeroen schreef:

    Is 2 zakjes gist op 21 liter met een dergelijk SG niet te veel?

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Jeroen,
      Dat is een goede vraag, we hebben het in het verleden het vaak met 1 zakje gedaan met wisselende resultaten. 1 zakje kan voldoende zijn maar veel online gistcalculators adviseren 2 of zelf 3 zakjes op deze hoeveelheid.

  2. Rogier schreef:

    Hallo Brouwbeesten.

    Hoeft dit bier niet gelagerd te worden? Direct na de hoofdvergisting op de fles?

    Groet!

  3. Bart Peeters schreef:

    Bedankt voor dit recept. Deze heb ik vandaag gebrouwen alleen komt er wel een dry hop van Azacca bij.

    Cheers !

  4. Stijn schreef:

    Wij hebben dit recept pas gebrouwen en gisteren kunnen proeven. We hebben wel wat variatie aangebracht:in plaats van azacca hop hebben we citra pallets gebruikt. Tijdens het nagisten hebben we met citra pallets gedryhopped. 7/gram per 5 liter. Resultaat was erg goed.

  5. menno schreef:

    Vandaag het recept gebrouwen, ik heb chinook en citra hop gebruikt, ik had dit nog op voorraad. Ik kwam uit op een SG van 1048 dus keurig ik ben benieuwd hoe het gaat worden. Brouwbeesten, een leuke site met goede recepten ik heb al 3 recepten gebrouwen en alle drie goed gelukt en lekker

  6. Jan schreef:

    Hoeveel dagen duurt het gistingsproces minimaal?