Ingrediënten recept Geitebeer
Mout
Pale ale mout 2400 gram 3 EBC
Caramout 120 gram 60 EBC
Hoppellets
Cascade 50 gram (5,5%)
Gist
Wyeast Belgian Ardennes 3522
Suiker
Kristalsuiker 60 gram
Maischen
Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Gebruik onderstaand schema.
Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4 78℃
Spoelen
Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
Koken (60 minuten)
Begin koken – 15 gram Cascade toevoegen
Na 50 minuten – 35 gram Cascade toevoegen
Koelen
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 23℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
Gisten
Voeg de vloeibare gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
Bottelen
Is het bier uitgegist? Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is de Geitebeer klaar om te drinken.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Update 25-04-2020: Recent hebben we dit recept bijgewerkt. De hoeveelheid mout is licht gewijzigd en de hopgift van 30 minuten is samengevoegd met de hopgift op 50 minuten.
Leuke en leerzame site dit! Waar kopen jullie je ingrediënten?
Hallo Martijn,
Bedankt voor de complimenten. Wij kopen de meeste ingrediënten bij Brouwmout, Brouwmarkt en vanderkooyjubbega.
Groeten Luuk
Okee, dank je!
Mooi recept, bedankt! Hoe lang duurt fase 4 van het maschen? Ik kijk uit naar jullie reactie. Groet.
Hallo Sander,
Excuus voor de late reactie. Bij stap 4 verwarm je de wort langzaam tot 78 graden. Als de 78 is bereikt kan je gaan spoelen.
Groeten Luuk
Mooi recept.
welk alcohol% komt er uiteindelijk uit?
Ik begrijp van internet dat het gekozen gist een hoog % genereert.
Gr. Marcel
Super leuke site en leerzaam
Dank voor dit recept! Hoe veel gist is er nodig voor 10 liter bier? De verpakking bevat 125 ml vloeibare gist. Is dit precies genoeg?
Vriendelijke groet
Hallo Sander, 1 smackpack zou idd voldoende moeten zijn.
Dag Luuk, hartelijk dank voor je snelle reactie
Hoi bedankt voor het recept
Wat moet het begin sg en eind sg zijn ?
Gr
Pieter
Gister dit recept gebrouwen en aangepast voor 25 liter bier.
de hoeveelheid Cascade hop alleen verdubbelt naar 100 gram echter smaakte het wordt heel scherp naar de cascade hop. klopt dit en komt dit goed na de vergisting?
Daarnaast heb ik 1 smack pack gebruikt voor 25 liter, omdat deze voor 5 galon is.
Welke korreligst kan ik gebruiken.
Nico