onk bierbrouwen | Brouwbeesten

ONK bierbrouwen, Open Nederlands Kampioenschappen Amateurbierbrouwen

Gepost op : januari 31, 2019   /   door

Het ONK bierbrouwen, oftewel het Open Nederlands Kampioenschappen Amateurbierbrouwen heeft de inschrijving voor 2019 geopend. Het ONK is de grootste en meest bekende brouwwedstrijd voor thuisbrouwers. Aan deze wedstrijd mogen dan ook geen professionele brouwerijen meedoen. Het ONK wordt elk jaar door een ander gilde of brouwvereniging georganiseerd. De eerste editie vond plaats in 1984, zo nieuw en hip is dat thuisbrouwen dus ook weer niet. Al is het aantal deelnemers de laatste jaren wél explosief gestegen.

Verschillen klassen 

Omdat een pils simpelweg niet te vergelijken is met een Stout zijn er zes verschillende klassen waarin je kunt deelnemen. Er zijn vier standaardklassen, één vrije klasse en één kloonklasse. De precieze verschillen tussen deze klassen kun je lezen in dit uitgebreide document van het Bierkeurmeestersgilde. Zij voeren ook de keuringen uit tijdens dit Nederlands kampioenschap amateurbierbrouwen. 

ONK bierbrouwen 2019

De inschrijving voor de editie van 2019 is inmiddels van start. Deze editie wordt georganiseerd door Brouwvereniging ’t Wort Wat in samenwerking met het Hoppig Bierfestival. Thuisbrouwers kunnen zich via deze link inschrijven. Bedenk goed voordat je je inschrijft met welk biertype je wilt meedoen. Je kunt met meerdere zelfgebrouwen brouwsels meedoen. Per brouwsel dien je drie flesjes in te leveren op de daarvoor aangewezen inleverpunten. De flesjes moeten voldoen aan de eisen die het ONK aan de flessen stelt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er alleen maar gouden of zilveren kroonkurken gebruikt mogen worden. Als dit soort kleine regels zijn vastgelegd in het wedstrijdreglement.

Prijsuitreiking ONK

De prijsuitreiking zal dit jaar plaats vinden op 6 juli bij het Hoppig Bierfestival, Hoofdweg 1041, Nieuw-Vennep. Naast de prijsuitreiking zijn er ook andere bieractiviteiten als brouwdemo’s, workshops en masterclasses.

Wij zullen erbij zijn de komende editie. Zien we jullie tijdens het Open Nederlands Kampioenschappen Amateur Bierbrouwen 2019 ook?

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONK bierbrouwen, Open Nederlands Kampioenschappen Amateurbierbrouwen

  1. Wil Peters schreef:

    Beste Wesitebeheerder
    Volgens mij is de datum van het ONK niet correct. Er staat 29 juni. Dit moet volgens de site van het ONK 6 juli zijn. Of staat het fout op de site van het ONK?

    Mvg
    Wil Peters