Tijdens het maischen zetten de eiwitten die in je mout zitten het zetmeel om in suiker. Deze suikers zijn belangrijk want deze zorgen uiteindelijk voor de alcohol in je bier. Om een zo hoog mogelijk brouwzaalrendement te halen wil je graag al het suiker uit je bostel halen, maar hoe weet je nu eigenlijk of dat gelukt is? Een goede manier hiervoor is de zetmeeltest, ook wel jodiumtest genoemd. Maar hoe werkt de zetmeeltest nu eigenlijk bij het bierbrouwen?
De zetmeeltest in het kort
De meeste mensen hebben wel een flesje jodium in huis. Het zit waarschijnlijk in je verbanddoos om wonden mee te ontsmetten. Je kan het echter ook gebruiken om te kijken of ergens zetmeel in zit. Jodium kleurt namelijk paarsblauw als je het in contact brengt met iets waar zetmeel in zit. Je kan het bijvoorbeeld proberen met een aardappel, hier zit erg veel zetmeel in. Snijd hiervoor een aardappel door midden en doe een druppel jodium op de binnenkant en je zal zien dat het donkerpaars kleurt. Zo weet je dus meteen dat er zetmeel in zit.
Als je geen jodium in huis hebt kan je het gewoon halen bij de supermarkt of eventueel bij een winkel waar ze brouwspullen verkopen.
Zetmeeltest gebruiken bij het maischen
Zoals gezegd, bij het maischen zet je dus het zetmeel uit je mout om in suikers. Wil je nou weten of al het zetmeel is omgezet naar suikers? Neem dan wat wort apart en doe er een druppeltje jodium op. Zie je de paarse verkleuring optreden? Dan is er nog zetmeel aanwezig en zou je er voor kunnen kiezen om iets langer door te maischen. Zie je geen verkleuring verschijnen in de wort? Dan ben je klaar voor de volgende stap van je brouwproces! Dit is het spoelen van de bostel.
ge zijt dom
da vind ik nu is ook ze