Schuimend bier uit de fles

Het bier spuit schuimend de fles uit (gushing)

Gepost op : januari 11, 2016   /   door

Wat een smaakvolle avond had moeten worden liep uit op een deceptie. Bij het openen van onze zelf gebrouwen American Pale Ale ging het mis. Het overweldigende plop geluid werd gevolgd door een grote hoeveelheid schuim en bier dat spuitend de fles uit kwam. Het resultaat: twee overgebleven slokken bier (wel smaakvolle overigens). Bij het tweede flesje hetzelfde, en bij het derde ook. De hele batch was verpest, enorm frustrerend.

Na enige research bleek dit een veel voorkomend fenomeen te zijn. Dit wordt gushing genoemd. Om te voorkomen dat dit ons, of jullie nog een keer overkomt hebben we uitgezocht wat de oorzaken hiervan kunnen zijn. Dit zijn de meest logische verklaringen:

Een infectie
Je kan geen blog over bierbrouwen lezen zonder dat daarin de noodzaak van desinfecteren wordt benadrukt. Zo ook deze. Een infectie is namelijk de meest voorkomende oorzaak van gushing.  Zorg er dus voor dat je alle materialen eerst grondig schoonmaakt en daarna desinfecteert met de juiste middelen. Dit geldt in het bijzonder voor de materialen die gebruikt worden na het koken. Als er een verschil is tussen de flesjes ligt het hoogstwaarschijnlijk aan geïnfecteerde flessen. Tip: Spoel na het drinken direct je fles om. Dit voorkomt aangekoekte resten op de bodem.

Te vroeg bottelen
Bier brouwen kost tijd. Hoe vervelend dit soms ook is. Een van oorzaken van de hoeveelheid opkomend schuim kan het te vroeg bottelen van het bier zijn. Het gistingsproces is dan nog niet voltooid en gaat verder op de fles. Eenmaal gebotteld kan de lucht niet meer ontsnappen via het waterslot. Wacht dus af met bottelen totdat er geen enkele activiteit meer plaats vindt in het gistingsvat.