Waterslot | Brouwbeesten

Waterslot – Verschil slangmodel en cilindrisch

Gepost op : april 12, 2016   /   door

Hoe klein of groot je brouwinstallatie ook is, er zijn dingen die je bij elke brouwset nodig hebt. Één van die dingen is het waterslot. Het waterslot heeft twee functies. De eerste functie is het hermetisch afsluiten ten opzichte van de buitenlucht, door het laagje water kunnen bacteriën en beestjes geen weg naar binnen vinden. De tweede functie is dat koolzuur kan ontsnappen, dit ontstaat tijdens het gistingsproces en moet het vat uit in verband met de opgebouwde druk. Sinds wij zijn begonnen met brouwen met het Hema bierbrouwpakket, en daarna met grotere spullen, werken we met watersloten, maar het viel ons op dat er twee verschillende watersloten op de markt te vinden zijn. Maar wat is het verschil tussen deze twee?

Verschil slangmodel en cilindrisch waterslot

Slangmodel waterslot

Het slangmodel is het meest gebruikt onder thuisbrouwers. Je vult het met water tot de aangeven markeringen en daarna doet het wat het moet doen. Exemplarisch voor het slangmodel is het geluid. Tijdens het vergisten ontsnapt de koolzuur door het waterslot waardoor deze gaat bubbelen. Dit is het geluid waar elke thuisbrouwer blij van wordt. Het nadeel van het slangmodel is dat deze eerder kan verstoppen. Als je een te klein gistingsvat gebruikt kan het schuim weleens een weg naar buiten zoeken. Door de S-bochten is het moeilijk schoon te krijgen. Gelukkig is een nieuw slangmodel al te verkrijgen voor onder een Euro. Bij gistingsvaten boven de 60 liter kan de druk zo hoog oplopen dat een slangmodel dit niet meer aankan. Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een cilindrisch model.

Cilindrisch waterslot

Een cilindrisch waterslot doet hetzelfde als een slangmodel. Het cilindrische model is echter makkelijker te reinigen wat de kan op infecties kan verkleinen. Dit model is ook beter bestand tegen hoge druk. Bij brouwsels boven de 60 liter wordt dan ook aangeraden om gebruik te maken van dit model. Helaas maakt een cilindrisch waterslot minder geluid dan het slangmodel. Hierdoor heb je minder goed in de gaten of je bier aan het gisten is; Dit blijft toch een magisch moment.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.