Hop, hop en nog eens hop. Afgelopen zomer is de IPA definitief doorgebroken in Nederland en het einde is nog niet in zicht. De hoeveelheid hop in bieren neemt toe en de vraag is dan ook waar dit stopt? De grote vraag naar hop is, naast de slechte oogst, één van de redenen dat er aan sommige hopsoorten zelfs een tekort is. Een van de andere dingen die mij opvalt als ik door een bierspeciaalzaak loop is het grote aantal single-hop-bieren. Grote brouwerijen als Brewdog en Mikkeler hebben hier een flink aantal exemplaren van. Brewdog heeft de recepten van deze single-hop-bieren zelfs online staan. Maar waarom zou je kiezen om te brouwen met één hopsoort als er zoveel verschillende soorten op de markt zijn?
Bier brouwen met één hopsoort
Single-hop-brouwen is simpelweg bierbouwen met maar één hopsoort. Als je een single-hop-bier gaat brouwen denk dan goed na welke hopsoort je kiest. Je doet er verstandig aan om te kiezen voor hopsoorten die zowel als bitterhop als aromahop kunnen worden gebruikt. Vooral Amerikaanse hopsoorten als Centennial, Chinook, Simcoe en Mosaic zijn geschikt voor single-hop-bieren. Als je graag een kenmerk van andere hopsoort wil ontdekken kan je uiteraard wel brouwen met bijvoorbeeld een echte aromahop.
Voordelen single-hop-brouwen
Wat ons betreft zitten er twee voordelen aan het brouwen met een enkele hopsoort. Het eerste voordeel is dat je als beginnende brouwer de verschillende hopsoorten kan ontdekken. Door gebruik te maken van de single hop methode kan je goed de eigenschappen van een hopsoort proeven. Probeer eens twee dezelfde bieren te brouwen waar alleen de hopsoort verschilt. Als je deze bieren naast elkaar legt proef je goed de verschillen. Dit maakt de keuze voor een hopsoort bij je volgende brouwsel makkelijker.
Het tweede voordeel is dat je bij het single-hop-brouwen minder verspilling hebt. Vooral als je kleine batches brouwt heb je altijd veel ingrediënten over. Door te kiezen voor één hopsoort heb je meestal meer restanten.