Wat zijn hoppellets? | Brouwbeesten

Hoppellets – Wat zijn de voor-en nadelen?

Gepost op : april 1, 2016   /   door

Toen wij begonnen met brouwen verwachtten we aan de gang te gaan met van die prachtige groene hopbloemen. Je kent ze wel, die hopbloemen die je voorbij ziet komen in de commercials van de grote biermerken. Tijdens ons eerste brouwavontuur waren we dan ook verrast toen we de samengeperste hop zagen, die meer leek op konijnenvoer dan de bekende groene bloem. Desalniettemin deed de hop wat het moest doen en smaakte ons biertje naar bier. Na enig zoekwerk kwamen we er achter dat deze korrels hop hoppellets worden genoemd. Maar wat zijn hoppellets nu precies? En wat zijn de voor- en nadelen?

Pellets is de engelse vertaling van korrels. Hier worden het dus ook wel hopkorrels genoemd. Een korrel wordt gemaakt door hopbellen te vermalen en deze samen te persen totdat je mooie korrels krijgt. Tijdens het productieproces wordt restmateriaal zoals takjes verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de concentratie hop groter is. Je hebt ongeveer 20% minder hoppellets nodig ten opzichte van hopbellen. Dit is goed om te weten als je recepten gebruikt waarbij hopbellen worden gebruikt.

Verschil tussen type 45 en type 90 hoppellets

Als je zoekt naar hoppellets kom je hoogstwaarschijnlijk twee verschillende types tegen. Type 90 en Type 45. Het cijfer staat voor het aantal kilo pellets dat ze maken met 100 kilo hop. Het verschil tussen deze twee zit in het productieproces. Type 90 is de meest simpele vorm. Hopbellen worden vermalen, schoongemaakt, gedroogd en daarna geperst tot korrels. Bij type 45 is dit proces iets ingewikkelder. De hopbellen worden hier eerst gedroogd voordat ze worden ingevroren. Daarna worden de hopbellen vermalen en wordt al het restmateriaal zoals takjes en steentjes verwijderd. Er wordt op een mechanische manier hopmeel toegevoegd aan de pellets. Door dit te doen kan er een product worden aangeboden dat gedurende het gehele jaar hetzelfde is. Zo zit er altijd hetzelfde percentage alfazuur, de bron van de bittere smaak, in de hopkorrels.

De voordelen van hoppellets

  • Door de vacuümverpakking zijn hoppellets lang te bewaren.
  • Door het verwijderen van restmateriaal wordt de concentratie bruikbare hop verhoogd en heb je minder nodig.
  • Kleinere verpakking, minder opslagruimte, minder transport.
  • Concentratie aan alfazuren is hoger.
  • Gehele jaar uniforme kwaliteit.

 

De nadelen van hoppellets

  • Het grootste nadeel dat veel thuisbrouwers ervaren zijn problemen tijdens het filteren. Er blijft een groene substantie achter in de pan waar niet iedereen blij mee is.
  • Ook zijn er onder de thuisbrouwers twijfels over de smaak. Dit is volgens ons een smaakkwestie en komt niet zozeer door de pellets.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.