Tijdens het brouwen van onze eerste IPA kwamen we de term drooghoppen voor het in een recept eerst tegen. In dit recept werd aangegeven dat we vijf dagen moesten drooghoppen. Wij hadden er ooit wel van gehoord maar wisten niet wat het nou precies was. Vandaar dat we hebben uitgezocht wat het is én waar het vandaan komt. Tot nu toe hadden we tijdens het brouwen alleen nog maar hop toegevoegd tijdens het koken, maar na onze eerste ervaring met drooghoppen met onze IPA kunnen we dit niet meer wegdenken uit ons brouwproces.
Wat is drooghoppen?
Drooghoppen wordt ook wel koudhoppen of dryhopping genoemd, dit houdt in dat er hop toegevoegd wordt tijdens het lageren. Op deze manier komen er aroma’s vrij waardoor het bier een extra hopsmaak krijgt. Deze manier wordt vooral toegepast bij het brouwen van een IPA. De hop kan los worden toegevoegd aan het vat maar thuisbrouwers prefereren over algemeen het gebruik van een hopzak. Op deze manier hoef je na het lageren niet meer te filteren voordat je het bier gaat bottelen. Als je gaat drooghoppen met een hopzak drijft deze bovenin het lagervat. Er zijn thuisbrouwers die liever hebben dat de hop in zijn geheel ondergedompeld is in het bier. Om dit voor elkaar te krijgen voegen zij knikkers toe aan de hopzak. Hierdoor zakt de hopzak naar de bodem waardoor alle aroma’s optimaal vrij kunnen komen.
Niet alle hoppen zijn geschikt voor het drooghoppen. Het hoppen tijdens het lageren heeft vooral veel effect als je gebruik maakt van aromahoppen of hoppen die geschikt zijn voor aroma en bitterheid. Over het algemeen wordt bij bovengistende bieren voor het drooghoppen een periode van ongeveer 7 tot 14 dagen toegepast. Bij ondergistende bieren wordt de hop vaak wat langer in het gistingsvat gelaten.