Crafting A Nation - Brouwbeesten

Crafting A Nation – Film, bier en vakmanschap

Gepost op : april 17, 2016   /   door

Goed nieuws voor thuisbrouwers en andere bierliefhebbers met een abonnement op Netflix. Sinds enige tijd is de documentaire Crafting a Nation te bewonderen. Crafting a Nation is een Amerikaanse documentaire die gaat over de opkomst van craft breweries en alles wat door bij komt kijken. In de documentaire worden een aantal mensen gevolgd die op één of andere manier een link hebben met de Amerikaanse craftbeer scene. Dit gaat van iemand die 20 jaar geleden een van de eerste was met een lokale brouwerij, tot twee broers die een eigen brouwerij willen beginnen. Hoewel het een echte Amerikaanse (erg overdreven) film is, geeft het goed inzicht in de verschuiving van het bierlandschap en hoe de inwoners daar op reageren. Iets wat in Nederland nu ook duidelijk zichtbaar is.

Crafting A Nation gaat over meer dan bier

De documentaire weet een goed gevoel neer te zetten van een community die om meer draait dan alleen meer bier. De kleine lokale brouwerijen zien elkaar niet als concurrent. Ze komen samen, wisselen ideeën uit en brouwen samen bier. De Amerikaanse biermarkt werd net als de Nederlandse jarenlang gedomineerd door de grote biermerken. Interessant om te zien is de passie voor het brouwen en het vakmanschap. De brouwers waarderen vakmanschap van anderen en maken hier gebruik van. Het gevolg hiervan is dat de totale productie van het bier lokaal blijft. De brouwer koopt zijn hop bijvoorbeeld van een boer die een speciaal hopveld heeft aangelegd voor de brouwerij. De boer krijgt na het brouwen de bostel van de brouwerij zodat hij dit kan geven aan zijn vee. Restaurants kunnen zich onderscheiden door de bierkaart die ze bij het eten hebben.

Bureaucratie

Niet alles tijdens het brouwen is even leuk. In de documentaire komt goed tot uiting wat er allemaal komt kijken om je eigen brouwerij te beginnen. In de Verenigde Staten zijn er strenge regels over het verkopen van bier. Dit maakt het voor veel brouwerijen moeilijk om geld te verdienen. Het is voor de brouwers uit de documentaire moeilijk te verkroppen dat er in elke staat andere regels worden gehanteerd. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie.

Na het zien van deze documentaire hadden we gelijk zin om aan ons nieuwe brouwsel te beginnen. En wie weet ooit… een eigen brouwerij.

Bekijk de trailer

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.