Er zijn van die dingen die altijd een vraagteken blijven. Één van die dingen is de houdbaarheidsdatum op de bierfles. Hoe kunnen we als thuisbrouwers de houdbaarheidsdatum van bier bepalen? Op alle bieren die je in de winkel koopt staat keurig de THT vermeld. Maar waar is deze datum op gebaseerd? Kunnen wij dit thuis zelf uitrekenen met een bepaalde formule, of zijn hier standaard regels voor? Er zijn veel websites waar deze vraag gesteld wordt, maar er is er niet één die een duidelijk antwoord heeft. Duidelijk is dat de THT wettelijk verplicht is. Voor bier is de houdbaarheidsdatum echter moeilijk te bepalen, want elk bier is anders. Kan bier überhaupt bederven, of wordt alleen de smaak minder? Naar ons idee kan bier bijna niet bederven. Pin ons hier echter niet op vast, wij zijn echter ook maar thuisbrouwers en geen wetenschappers op dit gebied.
Zoveel verschillende bieren, zoveel verschillende houdbaarheidsdata
Met zoveel diversiteit in bier is het moeilijk te zeggen hoe lang bier houdbaar is. We kunnen trouwens beter zeggen tot wanneer het bier het best te nuttigen is. Bier kan in de loop der tijd behoorlijk zuur worden maar om er ziek van te worden moet er wel iets heel geks mee gebeurd zijn. De ene biersoort blijft langer lekker dan de andere biersoort. Zo is onze ervaring dat donkere bieren met hoger alcohol percentage, langer lekker zijn dan een blond bier van ongeveer 5%. Dat een donker biersoort langer zijn smaak behoudt is te verklaren door zijn donkere kleur. Hierdoor is het minder beïnvloedbaar voor licht. Licht is naast de temperatuur en zuurstof de vijand voor de houdbaarheid. Bewaar je zelf gebrouwen flessen dus altijd op een donkere plaats waar de temperatuur niet teveel schommelt.
Wat doet de smaak van bier veranderen
Nadat je het bier heb gebotteld gebeurd er nog van alles in de fles. Zoals we weten vindt er in de eerste paar weken na het bottelen nog een vergisting plaats in de fles. Deze zorgt voor het o zo belangrijke koolzuur. Naar mate de flessen langer in de kast staan gebeuren er een aantal dingen met je bier. De grootste smaakveranderaar is oxidatie. Oxidatie wordt veroorzaakt door de opname van zuurstof tijdens het brouwen. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Er zijn veel thuisbrouwers die een licht geoxideerde smaak waarderen.
Onze conclusie is dat je nooit een flesje bier moet leeggooien in de gootsteen om de de datum is overschreden. Pak een glas, schenk het bier en neem een slok. Weggooien kan altijd nog. En tijdens het brouwproces de houdbaarheidsdatum van bier bepalen? Totaal overbodig.