Zo nu en dan lopen we er tegen aan dat het overhevelen van de wort ná het koken en koelen erg moeizaam verloopt en dat de wort erg troebel is. Dit komt door eiwitten die tijdens het koken en koelen zijn uitgevlokt en door restjes hop, dit noemen we trub. Deze trub maakt overhevelen naar het vergistingsvat lastig en soms hadden we zelfs last van verstopte filters. Een veelgebruikte en simpele techniek om dit probleem te verminderen is whirlpoolen. Maar, hoe werkt whirlpoolen nu precies?
De techniek
Whirlpoolen is niets anders dat het maken van een draaikolk in je wort. De beste manier om dit te doen is heel simpel: gewoon roeren! Door met een spatel direct nadat je stopt met koken even kort en stevig te roeren ontstaat er een draaikolk. Zorg er wel voor dat je de spatel een aantal minuten voordat je stopt met koken in je ketel plaatst zodat deze steriel is. Zo houd je de kans op infectie klein. Nadat je stopt met roeren kun je de spatel uit je ketel halen. De draaikolk zorgt ervoor dat alle deeltjes in je wort naar het midden worden getrokken waarna ze op de bodem neerslaan. Dit duurt enkele minuten waarna je kan beginnen met koelen zoals je dat normaal zou doen.
Is whirlpoolen wel nodig?
Er is wat discussie over of whirlpoolen eigenlijk wel nodig is. Dat komt omdat de eerder genoemde trub veel voedingstoffen bevat voor je gist, waardoor je vergisting beter kan verlopen. Aan de andere kant kan veel trub die lange tijd in je vergistingsvat zit zorgen voor smaakafwijkingen. Heb jij na het koelen in ieder geval problemen met overhevel of is je bier vaak te troebel, dan kunnen we je zeker aanraden om de simpele whirlpool eens te proberen.
Brouw jij al langere tijd en heb je met en zonder whirlpool gebrouwen? Deel dan hieronder vooral je ervaring!