Meestal smaken je zelfgebrouwen bieren uiteraard als het beste bier ter wereld. Maar heel af en toe komt het wel eens voor dat je bier toch een beetje afwijkt van wat je voor ogen had. Je bier heeft een smaakafwijking. Dit kan van alles zijn, zo kan je bier smaken naar karton of zelfs naar ijzer. Een andere smaak die wel eens in bier te ontdekken is, is de smaak van boter. Ondanks dat boter best lekker kan zijn, wil je dit in je bier vermijden. Maar hoe komt die botersmaak in je bier?
Waarom smaakt mijn bier naar boter?
Als je bier een boterachtige smaak heeft heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met diacetyl. Dit kan zorgen voor een smaak en geur die je doen denken aan een boterbabbelaar. Diacetyl wordt aangemaakt door de gist tijdens de hoofdvergisting. Normaal gesproken neemt de gist dit tijdens de secundaire vergisting weer op. Als je bier die boterachtige smaak en geur heeft, is dit proces waarschijnlijk niet optimaal verlopen.
Wat zijn de oorzaken van diacetyl?
Een gebrek aan gezonde gistcellen kan een oorzaak zijn van diacetyl. Een ander veel gehoorde oorzaak is het hebben van te weinig geduld. Als je het vergistingsvat te snel koud weg zet, geef je de gist geen kans om de diacetyl op te nemen. Een andere oorzaak voor die boterachtige smaakafwijking zijn ongewenste bacteriƫn die een infectie veroorzaken.
Hoe voorkom je botersmaak in je bier
De belangrijkste tip om diacetyl te voorkomen is regel 1 van het brouwen: zorg voor een schone brouwplek! Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende gist toevoegt om zijn werk te kunnen doen. Zorg ervoor dat deze op het begin van de vergisting goed is belucht. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de wort is het gistingsvat te laten kletteren, maar dit kan ook met speciale beluchtingssystemen.
Geeft het laten kletteren in het gistingsvat dan geen kans op oxidatie? Gr, Piet
Nee, gist heeft zuurstof nodig om z’n werk te doen. Na het gisten moet je kletteren voorkomen.