Recept Session IPA - Pro Session Rups | Brouwbeesten

Recept Session IPA – Pro Session Rups

Gepost op : juni 9, 2020   /   door

Start SG
1.042
Eind SG
1.012
ABV
3.9%
IBU
51
EBC
20 
Bierstijl: session ipa
Maischtijd:  70 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 21 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Ons nieuwe bier is de Pro Session Rups, een fijne session IPA met maar 3,9% alcohol. Ideaal als je lekker wil genieten in de zon. Uiteraard hebben we ook het recept van dit bier gelijk met de lancering van het bier online gezet. Ik zou zeggen, bekijk dit session IPA recept, brouw het na of geef er een eigen twist aan. Dit is de opvolger van onze Golden Ale het Goudhaantje.

INGREDIËNTEN Pro Session Rups

MOUT

  • 3000 gram Pale Ale mout (3 EBC)
  • 600 gram Cara 120 (120 EBC)
  • 400 gram Tarwevlokken (2 EBC)

HOP

  • 30 gram Columbus (12,8% alpha)
  • 60 gram Ekuanot (16,1% alpha)
  • 24 gram Ekuanot (16,1% alpha)

GIST

  • 1 pak Wyeast 1056 American Ale

SUIKER

  • 120 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

MAISCHEN

Verwarm 16 liter water tot 50 ℃ om te kunnen beginnen met maischen. Voeg zodra je deze temperatuur hebt bereikt de tarwevlokken toe en houd die dat 10 minuten vast. Voeg daarna de rest van de mout toe en houd voor 60 minuten een temperatuur van 67 ℃ aan.

Fase 1 50 ℃ 10 min (alleen de tarwevlokken)
Fase 2 67 ℃ 60 min (alle mout)
Fase 3 78℃

Wanneer de wort 78℃ heeft bereikt kun je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 14 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je starten met koken.

KOKEN (60 MINUTEN)

De wort moet 60 minuten koken. Voeg op de volgende momenten de hop toe:

  • Start koken: 30 gram Columbus bij start koken
  • Na 60 minuten bij vlamuit of whirlpool: 24 gram Ekuanot

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

VERGISTEN

Voeg de gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

DROOGHOPPEN

Voeg de laatste 5 dagen van de vergisting 60 gram Ekuanot hop toe aan het gistingsvat.

BOTTELEN

Is je Session IPA uitgegist? Voeg dan 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel daarna de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is je bier klaar om te drinken.

Reacties (4)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Session IPA – Pro Session Rups

  1. Siem schreef:

    Me eerste glas heerlijk bitter bier met een lekkere schuimkraag.
    Goed drinkbaar 🍺

  2. Johan schreef:

    ligt het aan mij of kan ik hem niet vinden in de shop ?

  3. Ot Louw schreef:

    Is jullie bier ook ergens te koop? Een paar flesjes…