INGREDIËNTEN RECEPT ENGLISH BROWN ALE 10 LITER
MOUT
2100 Gram Pilsner mout 3EBC
500 Gram Caramout 120 EBC
HOP
15 Gram Northern Brewer hopbellen (7,0%)
30 Gram Styrian Goldings hopbellen (3,4%)
GIST
Fermentis Safale S-05 (1 zakje)
SUIKER
Kristalsuiker 60 gram (bottelen)
KRUIDEN
3 gram korianderzaad
1/2 peultje kardemom
MAISCHEN
Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Als je deze temperatuur bereikt is kunnen de mouten worden toegevoegd. Hou daarna onderstaand schema aan.
Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je verder gaan met spoelen.
SPOELEN
Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
KOKEN (60 MINUTEN)
Begin koken toevoegen
15 gram Northern Brewer hopbellen
Na 50 minuten toevoegen
30 gram Styrian Goldings hopbellen
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
GISTEN
Als de wort in het gistingsvat zit kan je de gist toevoegen. Scheur het zakje open en strooi de gist over de wort. Schud daarna even met het vat om de gist goed te verdelen. Zet het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al voltooid is. Heb je de eind-SG bereikt of is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
BOTTELEN 10 LITER ENGLISH BROWN ALE
Is de English brown ale klaar met vergisten? Dan is het tijd om te bottelen. Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of drie kan je genieten van deze heerlijke brown ale.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Update 25-04-2020: Recent hebben we dit recept gewijzigd. Om het bier iets donkerder/bruiner van kleur te krijgen hebben we de hoeveelheid Caramout verhoogd van 300 naar 500 gram.
smaakt prima, zweem van Engels pub bier en schuimt (ook) niet 😉