De dunkelweizen is een echte Duitse klassieker. Het is de donkere variant van de normale weizen. De dunkelweizen wordt gekenmerkt door zijn donkerbruine/koperachtige kleur. Dit recept dunkelweizen 10 liter is een simpel basisrecept zonder extra toevoegingen. Brouw dit recept exact zoals aangegeven of gebruik het ter inspiratie voor je eigen dunkel weizen recept. Succes!
INGREDIËNTEN RECEPT DUNKELWEIZEN 10 LITER
MOUT
1250 Gram tarwemout 2,5 EBC
1000 Gram pilsnermout 3 EBC
250 Gram caramout 120 EBC
25 Gram chocolademout 1000 EBC
HOP
15 Gram Northern Brewer (8,0 alpha)
GIST
Mangrove Jacks Bavarian Wheat M20 (1 zakje van 10 gram)
SUIKER
60 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
MAISCHEN
In dit recept maken we gebruik van een éénstapsmaisch. Verwarm 8 liter water tot 66℃ en voeg de mouten toe. Probeer de ketel gedurende een uur op deze temperatuur te houden. Na een uur kan je beginnen met uitmaischen.
Fase 1 66 ℃ (60 min)
Fase 2, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je verder gaan met spoelen.
SPOELEN
Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
KOKEN (60 MINUTEN)
Begin koken toevoegen
7,5 gram Northern Brewer hopbellen
Na 50 minuten toevoegen
7,5 gram Northern Brewer hopbellen
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
GISTEN
Als de wort in het gistingsvat is gekletterd kan je de gist toevoegen. Scheur het zakje Mangrove Jacks Bavarian Wheat M20 open en strooi de gist over de wort. Schud daarna even met het vat om de gist goed te verdelen. Zet het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al voltooid is. Heb je de eind-SG bereikt of is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
BOTTELEN 10 LITER Dunkelweizen
Is de dunkelweizen klaar met vergisten? Dan kan je beginnen met bottelen. Reinig je flessen goed en voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of drie kan je genieten van deze heerlijke dunkelweizen.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Hallo leuk recept ga ik proberen. Vraag:ik heb een Arsegan 30 en als ik 20 of 30 liter wil brouwen kan ik dan de hoeveelheid ingredienten gewoon vermenigvuldigen?
Bedankt voor het recept! Vraagje, na een paar uur begon het waterslot al flink te borrelen. Dat is een goed teken denk ik. Echter, na een dag stopte hij met borrelen. Er zit nu geen schuimlaag op het wort en er lijkt weinig activiteit te zijn. Het lijkt dus alsof de vergisting vroegtijdig is gestopt. Ik heb de instructies volgens mij volledig gevolgd. Enig idee waar dit aan kan liggen en wat ik kan doen? bedankt!