De bostel die je overhoudt na het brouwen van je zelf gebrouwen bier gaat vanaf nu niet meer de prullenbak in: je kunt er namelijk heerlijke koekjes mee bakken. In deze blog vind je het recept chocoladekoekjes met bierbostel. Deze chocoladekoekjes kunnen eigenlijk niet mislukken (anders dan een brood met bostel) en zijn echt lekker.
Om te bakken met bostel, laat ik de bostel eerst goed drogen. Dit doe ik door de bakplaat met bostel even in de oven te doen. Op deze manier verlies je heel wat vocht. Ook is de bostel best grof en is dat niet altijd even lekker om in je mond te hebben. Daarom maal ik het met de keukenmachine fijn.
Ingrediƫnten
(ik geef de voorkeur aan biologische roomboter en bloem):
- 200 gram bostel
- 300 gram bloem
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 150 gram pure chocolade (in stukjes)
- 3 eieren
- snufje zout
Bereiding chocoladekoekjes met bierbostel
Verwarm de oven voor op 175 graden
Meng de bostel met de bloem en maal het in de keukenmachine fijn. Voeg de suiker toe, samen met de vanillesuiker, snuf zout en het bakpoeder en roer door elkaar totdat het 1 mengsel is. Voeg de boter toe en snijdt met 2 messen tot steeds kleinere blokjes.
Wanneer het botermengsel goed verdeeld is kun je het uiteindelijk kneden. Voeg de eieren toe en kneed verder tot een soepel deeg. Kneed als laatste de stukjes chocolade door het deeg.
schep nu met een lepel bolletjes deeg op een bakplaat (ingevet of bedekt met bakpapier). De vorm maakt niet heel veel uit en zorg dat de bolletjes niet te dicht bij elkaar liggen, ze kunnen nog uitlopen.
Bak de koekjes in 20-25 minuten goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen. Neem in de tussentijd een slok van je zelf gebrouwen biertje.
Dit werkt echt prima. Ik heb een kleine variant ervan gemaakt:
De chocolade heb ik vervangen door 40 gram nesquick (aangezien die ook op moet)
en 75 gr rozijnen en 35 grammen pompoenpitten.
De suiker vervangen door 45 gram tagatesse.
Voor de rest hetzelfde gelaten.
Mijn zoontje neemt iedere dag zo een koek mee naar school.
Smaakt als een meusli koek.
Voor de diabeten: neem 45 grammen tagatesse.
Hallo Bart,
Interessante toevoegingen! Dit gaan we ook eens proberen.
Hey! Is de 200 gram bostel voor of na het drogen afgewogen? Alvast bedankt!
Ik gebruik 200 gram gedroogde bostel. Gaat prima, en dan met chocolade chips van de. Oetker en/of gembersnippers